415.000 på Bauma

Besøkstallene på Bauma tok seg kraftig opp etter opphevingen av flyrestriksjonene. Mer enn 415.000 besøkende fra over 200 land var innom.

Publisert Oppdatert

Det var 17 prosent færre besøkende enn for tre år siden. 65 prosent av dem kom fra Tyskland, 35 prosent fra land utenfor Tyskland. Det var særlig oversjøisk besøk som gikk ned som følge av at det europeiske luftrommet var stengt i en uke på grunn av askeskyen fra Island. Europeiske besøkende tok i bruk både buss, bil og tog for å komme seg på messen.

Men selv om besøkstallet lå 80-90.000 under tallet fra tre år tilbake, kunne arrangørene glede seg over å slå to rekorder: Antall utstillere og areal som utstillingen dekket. 3.150 utstillere fra 53 land deltok og messen dekket 555.000 kvadratmeter. Den som skulle rekke over alt måtte både ha god tid og god kondisjon.

- Stemningen i industrien viser at bunnen er bak oss. Tilliten er kommet tilbake. I begynnelsen av messen opplevde mange av utstillerne fraværet av besøk fra Asia og Amerika, men i andre halvdel av Bauma bedret det seg betraktelig. Messe Münchens krisehåndtering i de dagene da den ble rammet av vulkanasken var formidabel, sier Ralf Wezel, genrealsekretær i CECE, komiteen for europeisk anleggssutstyr

Rundt 50 utstillere fra land utenfor Europa ble forhindret fra å delta, men stemningen blant de øvrige utstillerne var god. Allerede midtveis i utstillingen meldte flere utstillere om høyere salg enn forventet.

Les også: Dette ble vist på Bauma!

- De gode tidene kommer tilbake. Salgstallene fra messen overgår det vi hadde forventet. Vi regner med å kunne matche volumene fra rekordutstillingen i 2007. Det er et klart signal om at vi er på vei tilbake igjen etter det vanskelige året 2009, sier Michael Heidemann, adm. direktør i den tyske Cat-importøren Zeppelin.

- Vi har hatt en rekke nye forretningsmuligheter, noen av dem har allerede resultert i salg, sier visepresident i japanske Hitachi Sumitomo Construction Crane Co, Ltd.

En spørreundersøkelse blant utstillerne gjort under Bauma viser at et stemningsskifte etter kriseåret 2009. Nesten halvparten av utstillerne forventer en bedring av den økonomiske situasjonen i 2010.

Tidspunktet for neste Bauma er allerede spikret. Den foregår fra 15. til 21. april 2013.