23948sdkhjf

Vi har besøkt Daemo-fabrikken:: Åpent og hyggelig møte

Daemo produserer mer enn det folk flest tror. Ni nordmenn fikk en eksklusiv omvisning på deres fabrikker utenfor Seoul.

Under vårt besøk i Sør-Korea fikk vi sjansen til å være med på omvisning på Daemos fabrikker utenfor Seoul. Vår vert Hymax, med Knut Tangen i spissen, sørget for en interessant tur med guiding fra de øverste lederne hos produsenten.

Hymax har i mange år tatt inn hammere, betongsakser og hydrauliske klyper fra Daemo.

Åpenhet

Besøket skulle også vise seg å bli både hyggelig og morsomt. Det er ikke noe nytt at lederne av selskaper her nede nyter en god del respekt og aktelse og da kom det noe overraskende at de to øverste lederne var såpass uhøytidelige og morsomme. I tillegg skulle Daemo vise seg med en overraskende stor grad av åpenhet.

Det første rommet vi stoppet innom var nemlig et "prøve og feile-rom" eller kvalitetsinnspeksjonsrom, hvor deler og komponenter som hadde feilet stod utstilt. Dette gikk igjen flere steder og ble brukt for å bevisstgjøre hva som har gått galt på tidligere modeller og for å lære av feilene.

6000 hammere

Daemo har totalt 144 ansatte, på verdensbasis, og alle modeller av hammere, klyper og sakser produseres her. Deres utvalg av hydrauliske hammere strekker seg fra B10 på 123 kilo til B800 på 5,6 tonn, i alt lager de 6000 hammere i året.

Hyundai-samarbeid

Produksjonen er delt på tre forskjellige fabrikker. Det som ikke er like kjent for alle er at Deamo også produserer komponentene som brukes på Hyundais rivningsmaskiner og materialhåndteringsmaskiner.

I praksis vil det si spesialkonstruerte teleskopbommer, stikker og mellomledd for at maskinene skal få lengre rekkevidde. De produserer i tillegg frontgitter til førerhyttene og utstyr for hydraulisk heving og tilting av Hyundais hytter.

Daemo har nært samarbeid med Hyundai og er deres offisielle leverandør av denne typen utstyr. Likevel står fabrikken uavhengig og produktene er kompatible med de fleste merker.

Rent og ryddig

Inne på fabrikkgulvet fikk vi se produksjon av alt fra hammerhusene til selve meislene. Det slo oss hvor rent og ryddig alt var. Gulvene var blanke og det var skikkelig oversiktlig, ryddig og pent overalt der vi fikk gå. Vi fikk se BTI-hammere som produseres her for Breaker Technology Inc. for det amerikanske, sørafrikanske og deler av det europeiske markedet.

Vi var vitne til samvittighetsfull rengjøring av sylindre og polering av sylinderhus. Det er i alt 40 hammerprodusenter i Sør-Korea, så de er ikke alene om kundene her, men de har klart seg bra og hoveddelen går til eksport. På den andre fabrikken fikk vi blant annet se produksjonen av sylinderblokker.

Også her fikk vi inntrykket av at alt var rent og ryddig. Produksjonen foregår på forskjellige stasjoner med både manuell og maskinell metode.

25 år gammelt

Historien om Daemo startet faktisk for bare 25 år siden i 1987 da de startet opp. Selskapet som vi kjenner det i dag ble stiftet i 1989 og allerede i 1990 leverte de teleskopbommer og annet spesialutstyr til ABI i Tyskland.

To år senere startet samarbeidet med Hyundai Heavy Industries. Det samme året utviklet de hydrauliske pigghammere, kjeft knusere og sakser. I 1995 ble de CE-godkjent av tyske TUV. Markedet i USA har hele tiden vært viktig og de startet eget underselskap i Chicago i år 2000. I 2002 flyttet de til dagens lokaler i Shiwha-industriområde omtrent en og en halv times kjøring fra Seoul sentrum.

Gruvemarkedet

De er i dag en av de ledende produsentene av hydraulisk utstyr i Sør-Korea og et av de viktige områdene er gruvemarkedet rundt om i verden. Fabrikkens månedlige kapasitet ligger på 500 hammere, 60 kjefteknusere, 200 HK-fester, 60 sakser og 30 multi prosessorer.

Øker fortsatt

I følge Daemo selv forplikter de seg til å svare på en garantiforespørsel innen 24 timer og levere de nødvendige reservedelene innen 72 timer. I 2012 forventer de å omsette for 70 millioner dollar, dette på tross av at flere av verdens markeder ligger nede. I fjor omsatte Daemo for 60 millioner dollar.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079