Artur Torneus går Byggmester Bob en høy gang

Snøhulene som vi lagde som barn, mister liksom litt av glansen når vi ser de store gutta bygge sine. Karen i denne videoen har laget ishotell på heltid i 15 år. - Jag tycker om kylan, er Artur Torneus kjølige kommentar.

anlegg vinter snø

anlegg vinter snø

Publisert Oppdatert

I nordre Sverige, nærmere bestemt i Jukkasjärvi, Kiruna, 20 mil fra polarsirkelen har han sitt daglige virke. - Vi bygger et nytt hotell hvert år og ingen blir helt like. 24000 besøker hotellet hvert år, forteller han.

Hotellet lages utelukkende av snø og is og eksisterer i fem måneder, før det smelter bort.

62 rom, en bar, resepsjon, og ikke minst et kapell er blant fasilitetene. Det sistnevnte trengs - her gifter nemlig 150 par seg hvert eneste år. Kanskje like greit - da vet man ikke med sikkerhet hva de eventuelt kalde føttene skyldes.

- Ofte jobber vi i 35 kuldegrader, men det går bra. Jeg har fire Volvo-maskiner og de fungerer godt. Spesielt viktig er naturligvis varmen i dem, forteller Torneus i denne videoen.

Hver dag blir 2000 kubikkmeter snø flytter hver dag. - Vi pløyer hele vinteren på elven ved siden av. Den sager senere vi opp og den blir som betong.

- Hvordan føles det når hotellet smelter?

- Vi låner vannet av elven og gir den tilbake. Så låner vi igjen neste år. Det kjennes bra, sier Artur Torneus.