23948sdkhjf

Bidrar til vekst på øy

Kaianlegg, golfbane, masseforflyting, skoler, fjellsikring og eiendomsutvikling, Sartor Maskin AS bidrar godt til veksten på Sotra.

Sotra utenfor Bergen er en øy i sterk vekst. Alt fra små enkeltforetak til store konsern har etablert seg i de tre kommunene på øya. I tillegg har innbyggerantallet økt betydelig og det er forventet en vesentlig økning i årene fremover, i hvert fall om øya får bedre veiforbindelse til fastlandet og Bergen.

Et av selskapene som har bidratt og bidrar til veksten på Sotra er Sartor Maskin AS. Entreprenørfirmaet ble etablert av Kåre Bjorøy i 1990 og har siden den gang mangedoblet både omsetningen og antall ansatte. Ikke bare bidrar selskapet med skatter og avgifter til kommune og stat, men de har bidratt stort til veksten i de tre kommunene Fjell, Sund og Øygarden i form av bedre infrastruktur og nybygging.

- Før jeg etablerte eget firma jobbet jeg for faren min i hans selskap Bjorøy Entreprenørforetning. Jeg fikk med meg to mann fra dette selskapet da jeg startet Sartor Maskin AS. Siden den gang har jeg i snitt ansatt to personer hvert år, sier Kåre Bjorøy.

I dag teller antall ansatte 58 mann og med selskapet Fjellsikring Interhandling, som Sartor Maskin overtok for kort tid siden, er de rundt 70 ansatte.

Nytt bygg

Selskapets hovedkontor er i industriparken på Søre Straume, ca 20 minutters kjøring fra Bergen sentrum. Her har de lager, verksted og kontorer. Hovedkontoret ble bygget i 2000 og påbygd i 2005, men er nå blitt for lite. Litt lengre ned i industriparken, nesten helt nede ved sjøen, er selskapet i full gang med å bygge nytt. Her blir det tre etasjer med kontorfasiliteter, hvor Sartor Maskin skal ha de to nederste selv, mens tredje etasje allerede er leid ut for de neste ti årene. Bygget skal også romme tre verkstedløp, lager og vaskehall. På utsiden av bygget bygges parkeringshus med plass til 50 biler.

- Vi legger mye ressurser ned i det nye bygget, sier Bjorøy. Beliggenheten, med utsikt ut over sjøen er en ting, men Bjorøy forteller at noe av tanken med det nye bygget er at selskapet skal være attraktiv som arbeidsplass, både for nåværende ansatte og fremtidige.

Guttunge

Attraktiv arbeidsplass er selskapet tydeligvis. I løpet av selskapets 22-årige historie er det kun fire ansatte som har sluttet. Men med mulighet for lån av firmahytte i Hemsedal og firmahus i Spania, treningsavtale, golfrettigheter og firmabil, er det kanskje ikke rart at ansatte trives litt ekstra. I fjor ble også 10 % av selskapets aksjer solgt til de ansatte, noe som helt sikkert er med på å skape en tilhørighet.

Vi blir med Bjorøy og anleggsleder Bjørn Ove Hetlevik på en kjøretur, for å se på noen av prosjektene Sartor Maskin er i gang med. Under turen forteller Bjorøy om første gangen han møtte Hetlevik. Det var i forbindelse med den første jobben Sartor Maskin hadde.

- En dag kom en guttunge på besøk på anlegget. Han spurte om å få henge opp et bilde han hadde tegnet. Jeg sa til han at det var greit så lenge han ville bli maskinfører da han ble stor. Seks år senere kom en ung mann inn på kontoret mitt og spurte om jeg husket han. Det var Hetlevik som kom for å søke jobb som maskinfører. Han fikk lærlingkontrakt og siden har han vært hos oss, sier Bjorøy

Olje

- Vi tar blant annet VA-jobber, kommunalteknisk, rivningsjobber, grunnarbeid og stål- og betongarbeider, både som underentreprenør og vi har totalentrepriser, sier Bjorøy. Selskapet har ansatt egen arkitekt, som blant annet har tegnet tilbygget til en skole i kommunen.

Ved det første stedet vi stopper er selskapet godt i gang med byggingen av et leilighetskompleks. Når det står ferdig vil det bestå av åtte lavblokker, med totalt 97 leiligheter.

- Dette har vi ikke tegnet selv, men vi har totalentreprisen på prosjektet. Fra grunnarbeid til overlevering av leilighet til kjøper, sier Bjorøy.

Noen få kilometer lengre inn på Sotra ligger Sartor Storsenter. Her er det ca 110 butikker og serveringssteder. Under senteret bygges det 1500 nye parkeringsplasser, et prosjekt hvor Veidekke er hovedentreprenør. Prosjektet innebærer sprenging av to store haller med en lengde på 250 meter, 16 meter brede og 17 meter høye. Sartor Maskin har fått jobben med lasting og utkjøring av masse, og de skal palle ned de siste ni meterne. Parkeringsanlegget skal etter planen stå ferdig november 2014.

Den største jobben, målt i kubikkmeter, for Sartor Maskin er utbygging av kaiområde ved Ågotnes industriområde. Området er en stor næringsklynge av leverandører til Nordsjøen og enkelte kaller det for det mest komplette subseamiljøet i verden.

Her holder blant annet undervannsteknologiselskapene FMC, Aker Solutions og NCE til. Forsyningsbasen Coast Center Base (CCB) er en av pionerene i norsk oljevirksomhet og ble etablert i 1973. Basen forsyner i dag de fleste og største oljeinstallasjonene i Nordsjøen, og har rundt 130 virksomheter og ca 1500 arbeidsplasser.

Engasjert

Her har Sartor Maskin utført oppdrag gjennom flere år.

- Første oppdrag vi hadde her ute var en masseforflytningsjobb på 110.000 m3, det var i 1997. Vi "sloss" mot de store entreprenørene om dette oppdraget og vi så på det som en tillitserklæring at vi fikk jobben, sier Bjorøy. I våres gikk selskapet i gang på en ny masseforflytingsjobb på området.

Denne gangen er det 530.000 m3 som skal tas ut og fylles ut i sjøen for å utvide lager- og kaiområdet ytterligere. Selskapet tar ut ca 5000 faste kubikk pr. dag i snitt og flytter ca 100.000 m3 pr. måned. Det er her de fleste av de største maskinene er i bruk. To Perlini tipptrucker, Cat 324D og 330D, Moxy MT31 og MT36, Cat 988H og Volvo EC480D, alle i full drift med å flytte masser. Sartor Maskin har til sammen rundt 40 enheter med motor, hvorav 25 gravemaskiner. Mest Caterpillar, men siden 2007 har selskapet også kjøpt maskiner fra andre produsenter.

Bjorøy forteller at han synes det er moro med maskiner, men at han ser på dem som et verktøy for å få jobben gjort. Og selv om entreprenørvirksomheten har opptatt (han begynte å regne anbud for farens firma i en alder av sju år) og opptar mye av tiden hans, er han en engasjert familiemann. Med tre barn på 9, 14 og 17 år har han ingen fritidsproblemer. Han er både håndball- og fotballtrener og golfinstruktør, og han engasjerer seg sterkt i byggingen av en ny idrettspark ikke langt fra Sartor Maskins hovedkontor.

Når dette anlegget står ferdig vil det bestå av én flerbrukshall med plass til tre håndballbaner, én fotballhall, tre utendørs kunstgressbaner, "beach"-bane, natursti og badestrand.

- Idrettsanlegget ligger mitt hjerte nær og jeg bruker både mye tid og ressurser på anlegget. Gravemaskiner ruster bort, mens hallen vil bli stående lenge etter min levetid, avslutter Bjorøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078