Biltyver oppsporet

Link Entreprenører fikk frastjålet fem av sine biler 18. mars i år. Yrkeskjøretøyene ble sporet opp gjennom GPS-teknologien i de elektroniske kjørebøkene installert i bilene. Dermed kunne politiet enkelt pågripe en av gjerningsmennene og levere bilene tilbake til eier.

Det tyvene ikke visste var at bilene var utstyrt med elektroniske kjørebøker, av en type som gjør det mulig å følge bilenes posisjon i sanntid

Det tyvene ikke visste var at bilene var utstyrt med elektroniske kjørebøker, av en type som gjør det mulig å følge bilenes posisjon i sanntid

Publisert Oppdatert

Innbruddet tok sted i Ranheim utenfor Trondheim. Tyvene brøt seg inn i kontorlokalene ved lagerbygningen til Link Entreprenør i løpet av natten og brøt opp til bilene. Derfra kjørte de ut i natten med fem verdifulle biler. Noen av bilene ble parkert, mens andre var i trafikk helt til de ble stanset av politiet.

Sporet opp av elektroniske kjørebøker

Det tyvene ikke visste var at bilene var utstyrt med elektroniske kjørebøker, av en type som gjør det mulig å følge bilenes posisjon i sanntid. De elektroniske kjørebøkene fra ABAX ble i utgangspunktet anskaffet for å holde orden på privat kjøring med yrkeskjøretøyene. Dette bidrar til å sikre de ansatte mot å bli ilagt straffeskatt og økonomisk ubehag, men er også den beste forsikringen mot biltyverier.

Nå har jeg sett hvor effektivt kjørebøkene virker mot tyveri, og vil absolutt anbefale alle virksomheter som er avhengige av yrkesbiler i driften om å vurdere fordelene ved elektroniske kjørebøker, sier Kristian Askim, kontorleder ved Link Entreprenør.

Politiet reagerte raskt

Link Entreprenørs virksomhetsområder inkluderer grunnarbeider, vann- og avløpsarbeider, anleggsgartnerarbeider og fiberutbygging. De er derfor svært avhengige av at deres installatører er operative. Bilene er også godt utrustet med dyrt utstyr nødvendig i arbeidet.

- Installatørene våre ville vært hjelpeløse uten bilene sine. Heldigvis var politiet raskt på ballen da vi anmeldte innbruddet og i tillegg kunne følge bevegelsene til bilene aktivt fra kontoret. Vi veiledet politiet til bilene slik at en gjerningsmann kunne bli pågrepet i en av bilene våre, fortsetter Kristian Askim.

Politiet var interessert i bilenes bevegelse i løpet av natten. Gjennom kjørebøkenes logg kunne bevegelsesmønsteret deres enkelt legges frem for politiet.

- Det elektroniske kjøreboksystemet gjorde det mulig for oss å følge de stjålne bilenes bevegelser og lokasjon. Dermed kunne vi hente inn bilder fra bensinstasjoner og identifisere gjerningsmennene. Dette var avgjørende for etterforskningen, sier politietterforsker Øystein Sagen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

De elektroniske kjørebøkene fra ABAX ble i utgangspunktet anskaffet for å holde orden på privat kjøring med yrkeskjøretøyene.

De elektroniske kjørebøkene fra ABAX ble i utgangspunktet anskaffet for å holde orden på privat kjøring med yrkeskjøretøyene.