Bomben detonert

Mandag 9. januar ble bomben som ble funnet på Møllnes detonert av Forsvaret. Det melder Statens vegvesen.

Forsvaret detonerte bomben mandag kveld, med assistanse fra politiet.

Forsvaret detonerte bomben mandag kveld, med assistanse fra politiet. Foto: Foto: Edgar Olsen

Publisert Oppdatert

Byggeleder Edgar Olsen forteller at området rundt Kåfjord er fullt av spor etter tyskerne. Både kanonstillinger, rester etter gamle veger og bunkerser viser tydelig at det var stor aktivitet i området under krigen.

- Hele 20.000 tyskere holdt til her. Det er ingen stor overraskelse at vi finner en udetonert bombe i dette området, sier han.

Bomben, som lå 30 meter fra E6, ble detonert av Forsvaret og politiet mandag kveld.

Les også: Bombefunn på Møllnes

- Det var en engelsk halvpanserbombe som med stor sannsynlighet er sluppet fra et fly under angrep på Tirpitz, sier Olsen. Tirpitz var en av de største slagskipene i den tyske krigsmarinen under 2. verdenskrig. Skipet hadde lenge base i Altafjorden, rett utenfor Kåfjord der bomben ble funnet for noen dager siden.

Bomben, som ble detonert med 4 kg sprengstoff, var helt intakt. Ifølge Forsvaret er det sjelden bombene som blir funnet er så store. Bomben inneholdt mellom 50 og 90 kilo sprengstoff, som også gikk av under detoneringen.

- Det var et kjempesmell som må ha blitt registrert over store områder, sier Olsen.

- Omkring 300 bomber detoneres av Forsvaret hvert år, de fleste av dem blir funnet i forbindelse med graving til veganlegg, boligbygging eller vann og avløp. Heldigvis har ingen av bombene noen gang eksplodert, forteller Olsen.

Kåfjorden ble utsatt for utallige bomberaid under krigen, og det er ikke unormalt med slike funn under arbeid.

Kåfjorden ble utsatt for utallige bomberaid under krigen, og det er ikke unormalt med slike funn under arbeid. Foto: Foto: Statens vegvesen