23948sdkhjf

VM-stadion midt i Amazonas-jungelen:: Bygger verdens vakreste stadion

Et vakkert, ekstravagant, stort og omdiskutert fotballanlegg reiser seg midt i Amazonas-jungelen.

Byggingen av Arena Amazônia i Manaus har fått kritikk for overdreven pengebruk på det som blir sett på som et prestisjeprosjekt av mange. Det er noe denne byen ikke er ukjent med.

Gummibaroner

Manaus ligger i hjertet av Amazonas og var et av verdens rikeste områder i verden da det var sentralt i naturgummiboomen på 1800- og 1990-tallet. Gummibaronene viste seg frem med sin rikdom med å bygge et spektakulært operahus i Manaus med britisk stål, fransk glass og italiensk marmor. Alt ble fraktet over Atlanteren og ned elven Rio Negro. Så fylte de salen med datidens ledende musikere og dirigenter. Selv på den tiden ble dette sett på som noe ekstravagant. Og nå i vår tid skjer det igjen, bare med et stadionanlegg til World Cup 2014.

Spøkelser

Det er flere spøkelser som henger over anlegget og fotball-VM som budsjettsprekk, korrupsjon, streik, dødsulykker, dårlig ledelse og et forventet dårlig oppmøte.

Verdens vakreste?

Mange mener anlegget kommer til å bli en av verdens vakreste stadioner, vil være vert for fire kamper i løpet av den kommende 2014 FIFA World Cup. Byggingen av Manaus "Arena da Amazônia " stadion, blir gjort av de tre selskapene Andrade Guitierrez, ENTEC, og Tomiasi. De bruker blant annet Terex-utstyr for å jobbe på et av verdens mest nyskapende stadioner. Genie arbeidsplattformer og Terex terrengkraner blir brukt flere steder på anlegget.

Isolert utfordring

Å sette i gang et slikt prosjekt i Manaus byr på flere utfordringer en folk flest er klar over. Byen på 2,2 millioner innbyggere ligger isolert på en øy midt i en av verdens virkelige ødemarker. Med elvene Rio Negro og Rio Solimões på hver side i tillegg til jungelen som strekker seg forbi horisonten til alle kanter, er transporten en utfordring.

Anleggsmaskiner, kraner og 6700 tonn portugisisk stål har blitt fraktet inn med båt på elvene.

Vått og varmt

Tordenstormene her er ofte så kraftige at de ødelegger datamaskiner, airconditionanlegg og kjøleskap, i tillegg til at de overbelaster selve strømnettet. I regntiden kan det komme byger som lager svømmebasseng av byggeområder og det ekvatoriske sollyset er så sterkt at det bleker plastikk.

Pent anlegg

Kritikken til tross, vi må innrømme at dette blir et pent anlegg. Arenaen får kapasitet på 45.000 tilskuere og det man vil legge mest merke til er det spesielle taket. Ståldragerne i konstruksjonen vil fungere som takrenner, noe som er nødvendig for å drenere vekk det gjennomsnittlige årlige regnfallet på 2286 millimeter (Bergen har 2250 mm i året).

For å takle den gjennomsnittlige temperaturen på over 30 grader celsius og 80% luftfuktighet, vil taket være dekket med gjennomsiktige teflonmembraner som reflekterer varme og samtidig slippe lys gjennom. I tillegg blir ventilasjon sørget for av bevegelige skovler innenfor takkonstruksjonen som gjør det mulig for vinden å strømme gjennom.

Snart ferdig

Prisen var satt til 500 millioner brasilianske real, eller 1,3 milliarder kroner. Men foreløpig har det endt opp med 600 millioner real som tilsvarer 1,56 milliarder kroner. Håpet var at det skulle stå ferdig i juli i 2013, så skulle det stå ferdig i desember. Men i midten av desember var anlegget 93 prosent ferdig da det ble streik blant arbeiderne på grunn av manglende sikkerhet. En arbeider hadde omkommet etter en fallulykke.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094