Den 50. Fjellsprengnings-konferansen er i gang

Tradisjonen tro var mange hundre personer samlet i Oslo for å delta på Fjellsprengningsdagen og Bergmekanikk- og Geoteknikkdagen. I to hele dager møtes ”bergfolket” til meningsutvekslinger og faglig påfyll.

I 2012 var over 800 bransjefolk samlet på SAS-hotellet i Oslo for faglig og sosialt påfyll.

I 2012 var over 800 bransjefolk samlet på SAS-hotellet i Oslo for faglig og sosialt påfyll.

Publisert Oppdatert
Formann i NFF, Jan Kristiansen, åpnet den 50. Fjellsprengningsdagen.

Formann i NFF, Jan Kristiansen, åpnet den 50. Fjellsprengningsdagen.

For 50. gang var den norske tunnel- og gruveindustrien samlet til Fjellsprengningskonferansen på "SAS-hotellet" i Oslo. Det tradisjonelle arrangementet med både faglig og festlig profil.

Dag én ble innledet med åpningstale av formann i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) Jan Kristiansen. I motsetning til tidligere år ble ikke åpningstalen avsluttet med å dele ut årets Gullfeisel og diplom til nytt æresmedlem i forbundet. Dette vil først skje under festmiddagen senere i kveld.

Ny rekord

I åpningstalen ble det selvfølgelig lagt vekt på at det er 50. gangen konferansen arrangeres, men Jan Kristiansen startet med en kort oppsummering av det siste året.

- Tunnelstatestikken viser ny rekord. Seks millioner faste kubikk. Det er helt fantastisk. Jeg har prøvd i flere sammenhenger å argumentere for at vi er en bransje med fremtid. Vi har høy aktivitet og det ser ut som vi fortsatt vil ha det. Våre politikere legger mye av premissene for aktiviteten. Dagens rødgrønne regjering har vist vilje til å satse, opposisjonen mener det er for dårlig satsning. Det tar jeg som signaler om at vi ser fremtiden lyst i møte, sier Jan Kristiansen. Han fortalte videre om kunnskapsformidlingen, i form av bøker, publikasjoner og tekniske rapporter, som har foregått i løpet av 2012.

Nytt navn

Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk blir 50 år i 2013. Kristiansen stilte spørsmål om dette er et enkelt navn på en fantastisk forening, og ikke minst om navnet favner de fagene vi tross alt dekker.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har innført Bergsprenger og Bersprengningsleder. Formannens mening er nok at dette er en mer formell riktig betegnelse på det materialet vi jobber i.

- Æresmedlem Per Bollingmo lærte meg en gang at fjell det er Galdhøpiggen, mens berg er det vi sprenger i, sier Kristansen. Og han henvender seg til deltakerne med spørsmål om man etter 50 år muligens skal skifte navn på foreningen.

Kristiansen var også innom et tema som opptar mange i bransjen om dagen. Bruk av tunnelboremaskin (TMB) i forbindelse med bygging av tunnelene på Follobanen. Temaet vil helt klart bli diskutert mye i løpet av dagen.

Avslutningsvis oppfordret Kristiansen deltakerne til å ha en riktig lærerik og nettverksskapende dag.