Effektiv betongknuser

Asker og Bærum Pukk er en av svært få aktører på Østlandet som kan ta imot betongavfall. Nå har selskapet investert i en splitter ny knuser fra Terex Finlay for å kunne håndtere berget av betong i Yggeset Avfallspark i Heggedal.

Publisert Oppdatert

Knuseren kom på plass i slutten av juni. På Yggeset ligger et sted mellom 100 og 125.000 m3 betong inne for øyeblikket. Mesteparten kommer fra riving. Det er ikke så mange mottak på Østlandet som kan ta imot dette avfallet, så her kommer betong fra hele Oslo-området.

J-1160

Knuseren er av typen J-1160, og er den foreløpig siste i serien av mobile knuse- og sikteverk fra den nordirske produsenten, som nå er en del av det store Terex-konsernet.

Fra før av har Asker og Bærum Pukk et Terex Finlay 883 sorteringsverk. Derfor falt det på mange måter naturlig å velge også knuser fra samme produsent, da bedriftens gamle Haahjem-knuser (C-100) måtte erstattes. Den manglet nemlig muligheten for å skille ut metall, men var ellers helt grei og har nå i stedet fått et nytt liv på Møre.

Effektiv utskilling av metall er helt nødvendig hvis knuseren skal brukes på betong, og J-1160 er utstyrt med en deflektorplate som bøyer armeringsjern og en metallseparator (magnetbånd) som kaster ut jernet.

Hydraulisk

J-1160 har en knuseråpning på 1000 x 600 millimeter og veier 37 tonn. Lastet på en svanehenger går den akkurat under vektgrensen. Alt er hydraulisk drevet, både knuser, transportbånd og belter og knuseren kan rigges på mindre enn fem minutter. Et kraftig belteunderstell og valgfri radiostyringsenhet gjør at mobiliteten på maskinen er høy.

Den kraftige vibrasjonsmateren med grizzly har integrert forsikt og separerer materialene svært effektivt. Materialer fra forsiktet kan ledes til et deponi via bypass-transportøren, eller det kan gå sammen med det knuste materialet på hovedtransportøren. Det er denne siste løsningen som Asker og Bærum Pukk har valgt.

Kan reverseres

I knuseren sitter en Caterpillar C9-motor, og lydnivået, vel og merke før knusingen starter, er behagelig lavt. Knuseren kan for øvrig reverseres slik at masse som setter seg fast lettere kan løsnes. Kapasiteten på knuseren ligger på 150-200 tonn i timen. Den blir levert med dyser både på hovedtransportør og knuser for å dempe støv og kan også leveres med sentralsmøring.