Effektiv oljerensing i Langesund

Oljeutslippene utenfor Langesund og deler av Vestfold og Sørlandskysten etter grunnstøtingen til Full City 31. juli er årets mest omtalte miljøkatastrofe her hjemme. Gladsaken er en italienskprodusert trommel som har gitt håp om en ny og langt mer effektiv opprydding av oljesølet.

Rotomaster

Rotomaster

Publisert Oppdatert

Harry Lian i Lian Scandinavia AS har levert Rotomasteren som vakte så stor oppsikt at den ble et innslag i NRK-nyhetene midt i august.

- Fra Langesund og sørover har oljen vært innom alle strender og brygger. Mesteparten av strandarealet er kommunalt, men olja har ikke brydd seg om hvem som eier stranden, forteller Jørn Salvesen, driftsleder i anleggsavdelingen i Bamble kommune.

Telemarks-kommunen har store verneverdig strandarealer, to av dem er Krokshavn og Steinvika som benyttes mye både av lokalbefolkning og tilreisende. Steinvika er et sårbart naturområde, blant annet finnes det 465 millioner år gamle fossile korallrev og lavarter som er en del av UNESCOs geopark.

- Vi fikk mesteparten av olja inn i Krokshavn og Steinvika. Der fikk vi tatt opp den tjukkeste olja manuelt. Resten tar vi nå med beltegående gravemaskin og rotomasteren. Frivillige fra kommunen og andre kommuner i Telemark deltar i oppryddingen, forteller Salvesen.

Les mer om strandrensingen i Bamble i neste nummer av AnleggsMagasinet (7-2009).