23948sdkhjf

Rehabiliterte 22 pilarer med nytt verktøy: Engelsk entreprenør på broprosjekt i Nord-Norge

Engelske RGL brukte nytt svensk høytrykksverktøy for å reparere Årsteinbrua.

Engelske Rentajet Group (RGL) har tatt i bruk et nytt system, fra svenske Aquajet Systems, på deres prosjekt med å reparere overflaten på bropilarene under Årsteinbrua i Gratangen i Troms.

Den engelske aktøren er høytrykksspesialist, men det er første gangen de bruker dette verktøyet, Aqua Spine System. Brokonstruksjonen fra 1940 er preget av alderdommen, særlig gjelder dette de delene av pilarene som har stått under vann. Både betong og stål har fått hard medfart, særlig i bølgesonen.

Kvalitet og hms

Ved å bruke det spesielle utstyret sparer firmaet kostnader og det er også en klar fordel at behovet for dykkere forsvinner. Ettersom ingen trykkluftbor blir brukt under arbeidet, skal også kvaliteten av reparasjonene bli bedre. Betongbrua har 11 pilarer som er koblet sammen med en tverrbjelke like over vannoverflaten. Under tverrbjelken er pilarene 1500 millimeter i diameter, fra oversiden av bjelken og til undersiden av brua, går pilarene inn til 1000 millimeter.

Oppdragsgiveren er Multibetong fra Narvik, de tok inn RGL for å fjerne alle vekst og all skadet betong under tverrbjelkene og ned til bunnen av Gratangsfjorden som her er omtrent 16 meter.

1500 kvadratmeter

Pilarene har blitt klargjort for stålforsterking før ny betong har blitt støpt. Dybden på den skadde betongen varierte fra 25 til 150 millimeter og totalt ble mer enn 1500 kvadratmeter behandlet. RGL som er basert i Hampshire, bestilte Aqua Spine-systemet med en ringdiameter på 1500 millimeter.

Seks meter langt

Operatørene kunne kontrollere det hele fra en lekter, her ble vannstrålens vinkel, antall passeringer og hastigheten fjernstyrt. Systemet gjør komplette sirkler rundt pilaren, før den flytter seg til neste nivå, slik fortsetter den til verktøyets lengde, seks meter, er brukt opp. Dykkere løsner deretter klemmene og hele rammen blir flyttet ned med kran for å ta den neste lengden.

10 ganger raskere enn dykkere

Markedsdirektør i RGL, Jeremy Twigg, beregner at den samme jobben utført med dykkere ville tatt omtrent ti ganger så lang tid. I tillegg mener han at resultatet blir bedre med dette nye verktøyet. Systemets kontroll er trådløst, noe som sørget for færre stopp ved arbeid i dypt vann og temperaturer på fire grader.

Mellom 50 og 250 millimeter med betong ble fjernet på hvert pass, avhengig av kvaliteten på betongen. I snitt ble hver pilar ferdigstilt på to til tre dager. Inspeksjon av arbeidet ble utført både av dykkere og av undervannskameraer. Prosjektet ble utført i løpet av tre måneder og 22 pilarer ble reparert og forsterket.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078