Felleskjøpet Agri ut av Rishaug

Felleskjøpet Agri ønsker ikke lenger å eie Rishaug Anleggsmaskiner. Det kan føre New Holland-agenturet over på nye hender.

New Holland

New Holland

Publisert Oppdatert

Finanskrisen har gitt lavere maskinsalg både i Norge og Sverige og det har særlig rammet de mellomstore importørene, deriblant Rishaug Anleggsmaskiner. New Holland-importøren gikk med betydelige underskudd både i 2008 og 2009 - fjorårets tap alene var ifølge regnskapstallene 40 millioner kroner. Tapene var i stor grad knyttet til selskapets virksomhet i Sverige. Rishaug kjøpte Eliasson Maskin i 2005 da markedene så svært lyse ut både i Norge og Sverige. Denne virksomheten er nå overdratt andre eiere.

I Norge er det etter finanskrisen blitt solgt mange New Holland-maskiner utenom forhandlernettet, både nye og brukte, til dels til svært lave priser - noe som har gjort det ekstra tungt for den norske importøren å få til god lønnsomhet.

Felleskjøpet Agri skal nå konsentrere seg om sin kjernevirksomhet og har bestemt seg for å avvikle sitt engasjement innen import og service av anleggsmaskiner. Datterselskapene Asfalt og Betongmaskiner og hengerprodusenten Gaupen ligger direkte under Felleskjøpet Agri og berøres ikke av denne avgjørelsen. For Rishaug Anleggsmaskiner får det imidlertid konsekvenser.

Løsninger

Selskapets ansatte i Norge, 32 i tallet, ble informert om Felleskjøpet Agris avgjørelse på et allmøte tidligere i september og ledelsen i Rishaug Anleggsmaskiner ser nå på fremtidige løsninger som både skal sikre arbeidsplassene i selskapet og forpliktelser overfor kundene som de siste årene har kjøpt maskiner av selskapet, enten det har stått New Holland, Kobelco, eller Fiat-Kobelco på maskinene. I klartekst betyr det å finne nye aktuelle eiere av virksomheten.

Lav profil

- Vi ønsker å være åpne i forhold til våre ansatte og har heller ikke noe ønske om å føre noen bak lyset, verken kunder eller ansatte. For oss er det viktig at Rishaug Anleggsmaskiner består som selskap. Det fantes et Rishaug før Felleskjøpet kom inn på eiersiden og det skal finnes et Rishaug også etter at Felleskjøpet er ute, sier daglig leder i Rishaug Anleggsmaskiner AS, Gorm Beck, i en kommentar. - Vår oppgave blir nå å finne gode løsninger for fremtiden, noe jeg er trygg på at vi vil gjøre. Det er solgt mange maskiner de siste årene som trenger service og oppfølging og vi har et særlig potensial på ettermarkedssiden.