Finanskrisen er ikke avblåst!

De siste kvartalstallene fra Maskingrossisternes Forening (MGF) viser at finanskrisen på ingen måte er avblåst.

messe anlegg cat

messe anlegg cat

Publisert Oppdatert

Med en nedgang i salg og leveranser av nye anleggsmaskiner på 40 prosent i 3. kvartal og 55 prosent årets første ni måneder sett under ett, tegner 2009 til å bli året det var så bratt for bransjen.

Det er ingenting som tyder på at finanskrisen er avblåst i anleggsbransjen. En mer enn halvering av maskinsalget på ett år er svært dramatisk.

De to første kvartalene i år gikk maskinsalget ned med hele 62 prosent, men da kunne man argumentere med at dette var sammenlignet med de meget gode og kanskje også litt urealistiske salgstallene frem til sommeren 2008.

Statistikken som nå er offentliggjort er den første som sammenligner seg med tall fra etter at finanskrisen var et faktum i fjor høst. Det var først i tredje kvartal i fjor at det sviktende maskinsalget slo ut på MGFs statistikk, som er basert på innleverte tall fra brorparten av de norske maskin- og utstyrsleverandørene.

Mens det i de gode årene - med 2007 som et foreløpig toppår - ble solgt mengder med beltegående gravemaskiner her til lands (på tre år økte salget av beltegående gravemaskiner fra 1300 til 1768 på årsbasis) er salget av denne typen maskiner nå nede på et hel annet nivå. I tredje kvartal ble det solgt bare 169 beltegående gravemaskiner - mot 300 i 3. kvartal 2008 og 421 i 3. kvartal 2007. På de ni første månedene i år er det så vidt solgt flere gravemaskiner (468) enn det som ble solgt i kun ett kvartal for to år siden.

Kilder tungt.no har snakket med i høst forventer at nedgangen nå vil flate ut, men at bransjen må tåle en nedgang på rundt 50 prosent når vi runder årsskiftet. Hittil har det ikke slått ut i masseflukt og oppsigelser og spørsmålet nå er om bransjen har is nok i magen til å vente på oppturen. Den vil komme, men det er usikkert når den kommer. Også 2010 kan bli et vanskelig år for alle dem som lever av å selge anleggsmaskiner til norske entreprenører.

Men statistikken vil bli bedre, nå som 2007 og delvis 2008 blir fjernere minner om en gullalder som i beste fall har tatt en liten pause.

Imens venter bransjen på at tiltakspakker og veimidler skal resultere i konkrete prosjekter og ikke bare i planer som forblir på papiret¿