"Folk flest tar ikke finanskrisa på alvor"

Publisert Oppdatert

Makroøkonom Trond-Arne Borgersen er ikke overraset over kollapset i byggemarkedet, og sier til NRK Østfold at vi må belage oss på mye verre tider.

For i dag sier sjefen i Skanska at det er fullstendig kollaps i byggenæringa.

Skanska hevder ordretilgangen har forsvunnet. Selskapet venter en nedgang i byggemarkedet i Østfold på 15 prosent neste år.

Dette overrasker ikke makroøkonom Trond-Arner Borgersen ved Høgskolen i Østfold. Økonomen overraskes derimot over at boligmarkedet har merket en så stor prisnedgang så tidlig i finanskrisa.

- Finansmarkedet og aksjehandelen merker forandringer i markedet på sekunder. Men det tar tid før en finanskrise materialiserer seg i realøkonomien. Altså i husholdningene med tanke på økende arbeidsledighet og konsum.

- At boligmarkedet er rammet så hardt som det har blitt allerede nå er en svært bra indikasjon på hvordan det kommer til å bli, sier Trond-Arne Borgersen fra Høgskolen i Østfold.

Blir verre på sikt med julehandelrekord

- Men nå har vi altså snakket om denne finanskrisa i månedsvis. Likevel viser tall at vi fortsetter å handle som aldri før?

- Nei det kan du spørre om. Jeg mener hvis julehandelen i år blir sterk, så betyr jo det at vi ikke har skjønt at vi er inne i en økonomisk krise.

- Hvis julehandelen blir rekordstor også i år, så er det mye verre enn hvis den blir dårlig. For det vil bety at de økonomiske effektene på sikt kommer til å slå mye hardere ned når de kommer enn hva de ville gjort hvis folks konsum hadde gått ned nå, sier Borgersen.