Forsiktig optimisme på Samoter

Den 28. utgaven av anleggsmaskinutstillingen Samoter ble avsluttet i Verona søndag. Europa sliter fortsatt med ettervirkningene av finanskrisen, men den fem dager lange utstillingen inneholdt både nyheter og forsiktig fremtidstro.

Publisert Oppdatert

Verona er heller ikke lenger unna enn at også norske messedeltagere fant frem. Etter en rolig start på onsdag tok besøket seg opp utover uka, men det er ennå ikke kommet noen tall på hvor mange som var innom portene på Verona Fiere, noen kilometer utenfor den gamle bykjernen, som blant annet står på UNESCOs verdensarvliste. Sistnevnte var for øvrig åsted for det tradisjonelle karnevalet i Verona fredag ettermiddag.

I en kort sak er det umulig å gi noen fullstendig oversikt over alle nyhetene på utstillingen, som dekket rundt 100.000 m2.

Det så imidlertid ut til å være to trender som karakteriserte utstillingen: Bærekraft og sikkerhet. Renault viste sin nye hybridlastebil: Premium Lander Optitruck, med 460 hk. Astra (Fiat Industrial Group) hadde verdenspremiere på sin nye dumperigant, Rd40 med oppgradert førerhus og ny teknologi- Volvo viste sine FMX-modeller for første gang i Italia.

Mange interessante nyheter ble også vist på gravemaskin og hjul/beltelastersiden, inkludert New Holland med en helt ny serie med nye produkter tilpasset de aller nyeste utslippskravene. Caterpillar viste sin nye 374 DL hydrauliske graver.

På temaet sikkerhet kan nevnes Komatsu, som viste en ny forsterket hytte for alle sine beltegravere.

Den europeiske organisasjonen for maskinprodusenter, CECE, kunne torsdag presentere nye tall som viser at anleggsindustrien er på vei tilbake til normale tilstander igjen, selv om situasjonen i flere europeiske land fortsatt er uklar.

Og hvis noen skulle være i tvil: Norge klarer seg utmerket og er ett av de land i Europa der det i år er ventet størst økning i maskinsalget¿