Fosby AS fyller 80

Kran, transport, lift, anlegg og villsvin stod på menyen da Fosby AS feiret sitt 80-års jubileum.

Daglig leder Jon Fosby er tredje generasjon i bedriften. Bestefaren Arne startet opp med en T-Ford og egen sjåfør i 1931.

Daglig leder Jon Fosby er tredje generasjon i bedriften. Bestefaren Arne startet opp med en T-Ford og egen sjåfør i 1931.

Publisert Oppdatert

I forbindelse med markeringen av Fosby Maskins 80-årsjubileum fredag, kunne Sarspborg-bedriften invitere til åpent hus, grilling, konkurranser og utstilling av maskiner og utstyr.

Startet med T-Ford

Fosby driver i dag med utleie av mobilkraner, transport, stillasløsninger og personlifter. Det begynte i 1931, da Arne Fosby gikk til innkjøp av en T-Ford. Han startet opp med privatsjåfør på bilen siden han ikke hadde førerkortet enda, men han fikk det til og de første årene drev firmaet med transport. I begynnelsen av 50-årene ble forretningsområdet utvidet til å omfatte gravemaskiner og anleggsvirksomhet.

I 1974 startet de også opp med utleie av personlifter og stillaser. Bedriften har sitt opphav i Skjeberg, men har vært i samme område i Sarpsborg de siste 30 årene. Jon Fosby leder i dag de 44 ansatte og som tredje generasjon bærer han arven videre etter bestefar Arne og faren Kai.

Fire satsingsområder

I dag har utstyrslista blitt noe lenger enn T-Forden til bestefar og Jon forteller om stadige innkjøp, både av brukt og nytt, for å holde tritt. I "stallen" har de 11 lastebiler, 14 gravere, 7 mobilkraner og lastebilkraner og 26 personlifter. Med alt utstyr som hører til, teller det mellom 75 og 80 enheter.

- Personløftere er det eneste vi leier ut uten våre egne folk, forteller Jon.

Siste anskaffelse er en pent brukt Volvo 210 beltegraver som skal bidra på anleggssiden. I dag har Fosby AS fire satsingsområder, kran og transport, anleggsentreprenør, stillasentreprenør og utleie av personlifter. I nyere tid startet de driften av et "lagerhotell" for næringslivet, Fosbyterminalen som ble etablert i 1996.

Rolige Østfold

Kranavdelingen tilbyr det meste innen utleie av mobilkraner, transport og håndtering av tungt gods. Styrken er fordelt på chassiskraner, terrengkraner og lastebilkraner. I tillegg er det gaffeltrucker, teleskoptrucker og hjullastere med gafler.

Det jobbes for det offentlige, industrien, bygg- og anleggsbransjen og private. Oppdragene er svært varierte med monteringsprosjekter, serviceoppdrag, heis av fritidsbåter, men også mindre oppdrag i forbindelse takarbeid og beskjæring av trær står på menyen.

- Geografisk sett skjer oppdragene i Østfold, Follo og Oslo forklarer Tor Kolbjørnsvik. Som avdelingsleder for kranavdelingen forteller han om et rolig marked i Østfold for tiden.

I Oslo derimot, er det stadig aktivitet og en del av ressursene brukes rundt og i hovedstaden. På plassen står to av kranene, en Mitsubishi-Kato 50-tonner fra 1999 og en Terex AC80-2 fra 2006.

- Vi har to slike Kato-kraner og selv om det er på tide med utskiftning etter 10 år, fungerer disse fortsatt veldig bra. Konstruksjonene var jo litt annerledes før, kommenterer Tor Kolbjørnsvik.

Anleggsavdelingen har mange oppdrag for statens vegvesen og kommunene i regionen. Avdelingen disponerer hjul- og beltegående gravemaskiner fra 1,5 til 30 tonn, hjullastere fra 7 til 15 tonn, lastebiler og mindre servicemaskiner.

Fosby er også stillasentreprenør og tilbyr alt fra utleie, prosjektering og montering, til komplette stillasløsninger for et hvert behov. En annen måte å arbeide i høyden- på er jo lifter og her tilbys det tilhengermonterte slepelifter, selvgående bomlifter, selvgående sakselifter og spesiallifter.

Vi gratulerer jubilanten!