Fra smie til moderne verksted

Fra overtakelsen i 2007 og frem til i dag har Qmatec Drilling endret Nemek til å bli et moderne produksjonsselskap.

Publisert Oppdatert

Nemek har i snart 40 år produsert borerigger og i alle årene har produksjonen foregått i Åmot i Vinje, Telemark. Frem til konkursen i 2007 produserte selskapet mange forskjellige typer rigger. Noe som førte til kostbar og lite effektiv produksjon. Da Qmatec Drilling overtok konkursboet ble det bestemt å avslutte produksjonen av pallborings- og fjellboringsrigger. Nå produseres det utelukkende brønn-/energiborings- og fundamenteringsrigger i produksjonslokalene.

- Vi ligger i forkant når det gjelder produkter og teknologi. Vår radiostyring og BUS-teknologi er blant de beste, sier Kjell Aril Grønås, styreleder Qmatec Drilling. - Vi har omorganisert store deler av driften og kvaliteten på produktene har steget betraktelig, sier han.

De fleste ansatte er fra nærområdet og flere har vært ansatt i mange år. Øystein Nestestog, som er barnebarn av Nemeks grunnlegger, har ansvaret for den daglige driften av boreriggsprodusenten i Åmot.

Dagen da tungt.no var på besøk står tre nye rigger klare til å bli levert til kunder. To rigger skal til et svensk firma som har spesialisert seg på energibrønner, og den tredje skal til Sør-Norsk Brønnboring.

Selskapet fra Vestfold utfører bore- og fundamenteringsoppdrag rundt om i store deler av Sør-Norge. De har nettopp startet opp igjen med fundamentering etter at denne delen av selskapet ble solgt ut for to år siden. For å utføre fundamenteringsjobbene har de gått til anskaffelse av en Nemek 1130 TST. Riggen veier ca 22 tonn, har 30 tonns opptrekk seks meter foringsrør. Rotasjonskraften er 1100 Nm og borer opp til diameter 600 mm. Riggen er den andre som er levert i Norge.