Freser for fiber i Haugesund

Bredbånd til alle hus. Det er målsetningen til Haugaland Kraft i Haugesund. Asfaltentreprenøren Røyksund Asfalt AS har skaffet seg et fortrinn i kampen om fiberoppdragene. En ny Volvo asfaltfres.

MW 500 er utstyrt med en Deutz BF2013-motor som yter 92 kW. Toppfarten er 9 km/h.

MW 500 er utstyrt med en Deutz BF2013-motor som yter 92 kW. Toppfarten er 9 km/h.

Publisert Oppdatert

Hva har asfaltfres med bredbånd å gjøre? Et betimelig spørsmål, men det er før vi får demonstrert nyervervelsen til Rolf Terje Hansen (56), mannen som startet Røyksund Asfalt AS med én lastebil og trillebårer for 28 år siden. Nå har selskapet 10 ansatte og en stor maskinpark, der Volvos MW 500 (9,7 tonn) er siste skudd på stammen. M'en står for Milling, W'en for wheel. Det er altså en hjulgående fres det er snakk om, produsert på den tidligere ABG-fabrikken i Hameln i Tyskland. ABG ble som kjent kjøpt opp av Ingersoll Rand og inngikk i Volvo CEs oppkjøp av Ingersoll Rands asfaltdivisjon i 2007.

500 er bredden i millimeter. Fresen er levert med et fresehjul på 50 cm, ett på 30 cm og ett skjærehjul/fresehjul på bare 8 cm og kan dermed brukes til alt fra vanlig veifresing til mer spesialiserte oppgaver.

Spesialoppgaver

Og det er nettopp spesialoppgavene Rolf Terje Hansen har fått opp øynene for. I boligområdet Bleikmyr utenfor Haugesund har han testet mulighetene for å legge bredbånd midt i asfalten. Det har gått over all forventning. - Vi har frest 300 meter med det 8 centimeter brede skjærehjulet. Midt i veien. Nede i det 22 centimeter dype sporet er det plass til et 40 mm rør som inneholder fiber for bredbånd. Så legges asfalt over. Kraftselskapet slipper kostbar og tidkrevende grøftegraving. Det er både tid og penger spart, sier Hansen, som tror dette er en løsning som kan ha noe for seg - for flere enn det lokale kraftselskapet.

Imponert

Freskjører Håkon Vikse synes maskinen er veldig oversiktlig og grei å betjene. På et stort display har han full kontroll på det som skjer. Rolf Terje Hansen er også imponert over utviklingen på veimaskinene. - De siste 10 årene har det skjedd mer utvikling enn de forrige 30, i alle fall på elektronikken. Dette er en kvalitetsmaskin, det gjelder også Volvo-utleggeren vi har kjøpt, som også er et ABG-produkt, sier Hansen. I tillegg har Røyksund Asfalt AS tre Volvo-valser i maskinparken.

Første Volvo-fres

MW 500 til Røyksund Asfalt AS er den første Volvo asfaltfresen som er levert her til lands. Volvo CE produserer i dag to typer fresemaskiner, MW 500 ved fabrikken i Hameln og den beltegående storebroren MT 2000. Den siste lages i Shippenburg, USA og er ennå ikke klar for det europeiske markedet. Glenn Thorén, Teknisk ansvarlig for road machinery hos Volvo Maskin AS, tror at Volvo kvalitetsmessig ikke står noe tilbake fra det som finnes ellers på markedet. Snarere tvert imot. Glenn, som har lang erfaring med ABG fra en tidligere importør, er optimist med tanke på fremtiden. - En hjulmaskin som dette egner seg godt i Norge der man ofte er avhengig av å flytte på hjul, sier Glenn Thorén.

Glenn Thorén, ansvarlig for road machinery hos Volvo Maskin AS, Rolf Terje Hansen og Håkon Vikse fra Røyksund Asfalt med den første Volvo asfaltfresen som er levert en norsk kunde.

Glenn Thorén, ansvarlig for road machinery hos Volvo Maskin AS, Rolf Terje Hansen og Håkon Vikse fra Røyksund Asfalt med den første Volvo asfaltfresen som er levert en norsk kunde.