Gamle koster feier best, eller gjør de det?

Den er kanskje ikke like strømlinjeformet som dagens feiemaskiner, men i mange år bidro Wayne-maskinen til å holde veiene i Akershus rene.

Bak motordekslet sitter en Perkins dieselmotor som yter 130 hk.

Bak motordekslet sitter en Perkins dieselmotor som yter 130 hk.

Publisert Oppdatert

Rundt om i Norge er det nå mange feiemaskiner som er klare til å rykke ut, det er tid for den store vårrengjøringen. Det meste som har koster og kan forflyttes ved hjelp av egen motor, skal nå ut for å fjerne vinterens etterlatenskaper. Men til tross for godt vedlikehold og god stand, er det én som kan slappe av og nyte en velfortjent pensjonisttilværelse.

Wayne-feiemaskinen som står på Norsk Vegmuseum på Hunderfossen, gjorde tjeneste i Statens vegvesen i Akershus fra 1974 og frem til 1988.

Da ble den tatt ut av tjeneste og satt på lager. I 1991 ble den utlånt til vegmuseet og har siden den gang blitt værende museets område.

California

Feiemaskinen ble produsert av Wayne MFG Co. i Pomona, California, USA, i 1974. Maskinen har modellbetegnelsen 993 og er motorisert med en Perkins dieselmotor som yter 130 hk ved 2800 o/min.

Til tross for at maskinen fra siden ser ut som en trehjuling, har den fire hjul. Bakre aksel har nemlig tvillinghjul. Den er utstyrt med tre børster, en i fronten og to på midten. Feiebredden er oppgitt til 3,2 meter og oppsamlerbeholderen rommer fire kubikkmeter. De ytre målene er bredde 260 cm, høyde 295 cm og lengde 560 cm, og vekten er oppgitt til 6900 kilo.

Søk på internett om den snart 40 år gamle feiemaskinen ga heller dårlig respons. Men et sted hadde noen lagt ut følgende melding om maskinen: 993 var Waynes svar på Elgins Pelicane (Pelicane er designmessig forholdsvis lik 993, med blant annet bred sporvidde foran og ett tvillinghjul bak, red.anm.). 992 har større svingradius enn Elgin og var på flere områder ikke like bra, men den feide veldig bra.

Brødr. Halseth AS

Wayne-maskinen ble importert til Norge av Brødr. Halseth AS og levert til Statens vegvesen 1. juli 1974. Selskapet som holder til på Haslum utenfor Oslo, ble etablert i 1955.

Fra oppstarten av satset selskapet på renholds- og feiemaskiner av mange typer og til forskjellig bruk, som renhold av kontorer, lager, industri o.s.v. Firmaet var tidlig ute med å se behovet for de store feie-/renholdsmaskinene, og var de første her i landet som gikk inn for de helt store gatefeiemaskinene. Opp gjennom årene leverte Brødrene Halseth AS 155 store Wayne-maskiner til blant annet kommuner for bruk i gater og veier, til flyplasser og andre som hadde ansvar for renhold på spesielt krevende områder.

Wayne-maskinen hos Norsk Vegmuseum ble pusset opp i 1993 og er i kjørbar stand, men hovedbørsten er veldig slitt.

Så nå mens andre feiemaskiner går døgnet rundt for å gjøre Norge vakkert til 17. mai, kan feiemaskinen med materiellnummer NVM 00-G-02094, nyte vårsola på Hunderfossen og glede seg til mange nysgjerrige blikk fra de besøkende.