”Gjerdrem tror det går oppover”

- Vi sitter i første vogna og ser at nedturen har startet, sentralbanksjefen sitter bakerst og tror fremdeles dette går oppover, sier administrerende direktør Sverre Larssen i Byggenæringens Landsforening (BNL) til tu.no

Publisert Oppdatert

Byggenæringen har store utfordringer foran seg. 15 000 arbeidsplasser rammes av nedgangen. 500 000 nordmenn er berørt av redusert byggevirksomhet.

- Vi snakker fort om at 10 000-15 000 arbeidsplasser kan bli berørt av nedgangen. Det må da være bedre for myndighetene å betale for å få gjort nødvendige arbeider enn å betale ledighetstrygd, er det retoriske spørsmålet til administrerende direktør Sverre Larssen i Byggenæringens Landsforening (BNL)

Larssen er oppgitt over myndighetenes behandling av en næring som teller en halv million arbeidere.

- Se på løftene om full barnehagedekning. De gikk ut med disse løftene uten engang å spørre oss om vi hadde kapasitet til å bygge. Nå har de muligheten. Byggenæringen er viktigere for samfunnsøkonomien enn politikerne er villige til å erkjenne. Nesten hele ledigheten på 90-tallet stammet fra byggenæringen.

- Men en nedgang i byggenæringen får konsekvenser for langt flere. Det blir mindre transport, det blir mindre produksjon og handel med byggevarer. Dermed blir det fort en halv million mennesker som blir berørt av en svikt i byggevirksomheten. Det er der Finansdepartementet tar så feil, de ser kun på utførende sektor og undervurderer derfor konsekvensene av en nedgang, sier Larssen.