”Godt utgangspunkt for å bli best”

Thomas Edvardsen ser store muligheter i anleggsbransjen. Nå skal han lede salg og markedsføring i Hesselberg Maskin, en av de fire store norske maskinimportørene. – Vi har et godt utgangspunkt for å bli best, sier 36-åringen, som har ti år bak seg i Sandvik.

Thomas Edvardsen

Thomas Edvardsen

Publisert Oppdatert

I 2000 kom Thomas inn som et friskt pust hos Sandvik Tamrock rett fra eksamen på bergverkslinja på det som i "g amle" dager het NTH, og som nå bærer navnet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Siv.-ing.-tittelen ga Thomas faglig tyngde i møte med anleggsgutta, først på salg av tunnelutstyr, så med produktansvar og til slutt med salgs- og markedsansvar i Sandvik for alt fra knusere til slaghammere. På leverandørsiden er det fortsatt langt mellom siv.-ing'ene, selv om kunnskapskravene øker der som andre steder.

Kunnskapsrik

For oss i fagpressen har Thomas vært en god kilde, ikke bare på produktnyheter, men like mye på trender og utviklingstrekk i anleggs- og bergverksbransjen. Han er svært velinformert, ikke redd for å si sin mening og treffer ofte rett i sine vurderinger av markedet.

Høsten 2009 ble Thomas med Sandvik da flyttelasset gikk fra Ulven til nye og flotte lokaler på Lahaugmoen, men et knapt år etter er han altså tilbake til utgangspunktet, hos tidligere nabo, Hesselberg Maskin AS.

Samme bransje

Thomas stortrivdes i Sandvik, men ble fristet av å prøve noe nytt etter ti år i samme bedrift. -Det var ingen lett beslutning. Selv om jeg nå har byttet jobb, anser jeg meg som en veldig lojal fyr, sier Thomas Edvardsen, som fikk et lykke til videre fra sin gamle sjef, Hans Hanto i Sandvik.

Thomas begynte som selger og likte da som nå å være "hands on" i forhold til kundene. Også da Thomas var salgs- og markedssjef i Sandvik hadde han kunder som han fulgte opp personlig. Det har vært viktig for å kunne følge med på markedet. - I Sandvik var det primærmaskiner det handlet om, det samme er det i Hesselberg. Problemstillingene er de samme, bransjen er den samme. Overgangen er ikke så stor, mener Thomas. - Det er en bransje jeg trives godt med, den er veldig ærlig og jordnær.

Stor korreksjon

Thomas Edvardsen har opplevd kanskje noen av de aller beste årene for leverandørbransjen noen gang. Fra 2004 til 2007 fordoblet maskinimportørene salget og de gode tidene fortsatte langt ut i 2008. Så snudde det. - Under de gode årene tenkte vi hele tiden at "nå kan ikke veksten fortsette". Og så fortsatte det bare. Det har vært noen år som har vært veldig, veldig gode. Det har overrasket meg. Ingen var overrasket over at det kom en korreksjon, men det har vært et sjokk at korreksjonen skulle bli så stor. Det var litt spesielt at når finanskrisen slo til, så hadde kundene våre ordreserver flere måneder frem i tid. Likevel ville de ikke investere noe. Alle var bekymret og engstelige.

Forsiktig vekst

I Sandvik ble Thomas kjent for å treffe godt på budsjetteringen. - Det var litt mindre og mer oversiktlig. Og vi hadde mange gode år, forklarer Thomas. Når han blir bedt om se inn i glasskula for anleggsbransjen, er han likevel relativt klar. - Jeg tror vi vil se en forsiktig vekst i månedene som kommer. Rentenivået vil fortsatt være lavt, staten vil fortsette utbyggingen av veier og annen infrastruktur. Det er også et etterslep på investeringssiden blant kundene våre. Nye maskiner skal og må kjøpes inn, sier Thomas Edvardsen.

(En lengre versjon av dette intervjuet finner du i AnleggsMagasinet nummer 6 - 2009, som er i salg nå.)