Grønne snabeldrosjer for BAS

Flere og flere får øynene opp for hvor allsidige teleskoptruckene er. Rundt om på norske byggeplasser brukes maskinene til å løfte materialer opp og inn i bygninger, samtidig som de brukes til å holde orden på byggeplassen og kan i tillegg benyttes til enkle masseforflytningsjobber.

Publisert Oppdatert

BAS Maskinutleie AS, som er en del av BackeGruppen, har elleve teleskoptrucker i sortimentet og alle er produsert av italienske Merlo.

- Vi gikk til anskaffelse av den første teleskoptrucken for 10-11 år siden og har økt antallet etter hvert som behovet har meldt seg. Når nye byggeprosjekter igangsettes er teleskoptruck den første maskinen som bestilles og den siste som sendes tilbake etter at prosjektet er ferdig, sier Johnny Lofthus, distriktsleder Oslo/Akershus. Han forteller at det meste som leveres på byggeplassene kommer på paller. Da kan teleskoptrucken brukes til å losse lastebilene, stable varene rundt om på anleggsområdet og bringe materialene frem og opp til der de skal brukes. Og i vinterhalvåret kan teleskoptrucken også brukes til snørydding.

BAS Maskinutleie AS ble etablert 1. januar i år og er et resultat av sammenslåing av flere underselskaper i BackeGruppen. Firmaet har verksted og lager på Lindeberg nord for Oslo og avdelinger i Hof i Vestfold og på Gjøvik. Det skal også etableres en ny avdeling i Sarpsborg. Tidligere hadde hver avdeling sitt eget utstyr, men ved å samle alt inn under et firma, er de blitt mer fleksible med tanke på hvor utstyret kan brukes og på den måten få utnyttet utstyret bedre. I tillegg tilbyr BAS Maskinutleie utleie av utstyret til firmaer utenom BackeGruppen.

Merlo

BAS har valgt å kjøpe inn teleskoptrucker fra Merlo blant annet på grunn av egne og andres erfaringer med produktet.

- Vi har erfart at maskinene fungerer bra til vårt formål og vi har i hovedsak basert utleiemaskinene på to modeller. Den minste er den som i dag har betegnelsen 38.13, som har løftekapasitet på 3,8 tonn og 13 meter rekkevidde og så har vi 4-tonnere med rekkevidde på 17 meter. Blant flere av fordelene med disse modellene er toppfarten som er på 40 km/t på flat vei. Vi har også en stor rundtsvingende modell, men den blir nesten som å regne som en mobilkran, sier Lofthus. Alle leies ut med både pallegafler og skuffe, samtidig som jigg kan leveres om det er behov for det. Kravene for å kjøre teleskoptruck er at føreren har truckførerbevis og brukeropplæring blir gitt til de som har behov for det.