Halv- millionen i døgnet

Brøyting, salting og strøing av gate- og veinettet i Stavanger regionen koster en halv million i døgnet.

snø rydding måke feie

snø rydding måke feie

Publisert Oppdatert

Fredags ettermiddag er Stavanger dekket av tre centimeter med snø. På Våland ble det målt en nedbørsmengde på 12.8 millimeter. Ikke mye å skryte av, men prislappen på å fjerne det hvite dekket ligger på rundt en halv million kroner i døgnet.

Nattarbeid

- Jeg har vært på jobb siden klokken halv to i natt, sier traktorfører Sigbjørn Nesø til Rogaland Avis. Han er leid inn av Stavanger Natur- og Idrettsservice, som er ansvarlige for å rydde gatenettet, bussruter, samt gang- og sykkelstier i Stavanger kommune.

- Jeg har vært rundt i hele Stavanger og skrapt snø på sykkelstier, i bratte bakker, og utenfor sykehjem og skoler, sier Nesø. Til sammen har 30 personer vært i sving på gatenettet det siste døgnet.

Stavanger kommune har et vinterbudsjett på circa 1,8 millioner kroner. Døgndriften på gatenettet koster minst 60.000 kroner. Stavanger natur- og Idrettsservice får betalt alt etter hvor mye arbeid det blir.

Hvis vinteren blir mild blir det mindre penger i kassen for Stavanger Natur og Idrettsservice.

- I Stavanger er vi plaget av nullgraderværet og det gir ofte glatt veiføre og vi har store kostnader med salting. Hvis det blir en mild vinter blir det mer penger til andre ting, sier Trygve Petter Nilsen, bestiller i drift og forvaltning i Stavanger kommune.

80 dagsverk

Riks og fylkesveiene kommer ikke inn under Stavanger kommune. Der er det Statens vegvesen som har kontroll og Risa AS har kontrakt for rydding av disse fram til 2011. Mens det var 30 personer i arbeid på gatenettet melder Risa om femti personer involvert i rydding av riks- og fylkesveiene det siste døgnet. Risa har hatt 30 brøytebiler, strøbiler og andre enheter ute på veiene fredag formiddag.

- Vi visste om at snøen ville komme et par dager i forveien og har kalt inn enhet for enhet etter hvert som det har blitt behov. Et snødøgn koster mellom tre og femhundretusen kroner, sier Kjell Garborg, bas i Veivedlikehold i Risa.

Risa mottar et engangsbeløp fra Statens vegvesen for vintersesongen.

- Hvis det blir unormalt mye snø er det vi som må ta regningen, men vi er ikke så opptatt av kroner og øre, heller selve opprydningen, sier Garborg.