Hanix får trolig nye eiere

Hanix-produsenten Nagano Industry Co. Ltd. (NKK), får trolig nye eiere etter at selskapet har bedt om restrukturering av en gjeld på 5,6 milliarder yen, eller rundt 370 mill. kroner.

Selv om Nagano Industry Co. Ltd. (NKK) har bedt om gjeldsstrukturering, er det ¿business as usual¿ hos importøren Beck Maskin AS. Under MEFA i Trondheim markerte Hanix-forhandler Skjetne Maskin seg sterkt.

Selv om Nagano Industry Co. Ltd. (NKK) har bedt om gjeldsstrukturering, er det ¿business as usual¿ hos importøren Beck Maskin AS. Under MEFA i Trondheim markerte Hanix-forhandler Skjetne Maskin seg sterkt.

Publisert Oppdatert

28. mai stanset produksjonen ved fabrikken i den tidligere OL-byen og fabrikken sto stille i fire dager før produksjonen ble gjenopptatt. Samme dag begynte ryktene å gå - også i Norge - om at Hanix var konkurs.

Christian Beck, daglig leder hos den norske Hanix-importøren Beck Maskin AS, avkrefter konkursryktene, men bekrefter at japanerne har bedt om å få restrukturere gjeld. - Japansk lov gir åpning for en slik løsning. I Japan eies mange av maskinprodusentene i dag delvis av bankene, det er tilfelle også med NKK. Den samme banken eier for øvrig også betydelige deler av Takeuchi - en annen maskinprodusent fra Nagano. Nå går det trolig mot et nytt eierskap, sier Christian Beck.

Ikke bekymret

- Alle maskinprodusentene i Japan har slitt i noen år, så fikk vi finanskrisen og på toppen av det hele jordskjelvet og tsunamien i mars. Det har vært - og er - krevende tider for japansk industri, forklarer Christian Beck, som likevel ikke lar seg bekymre. - Senest i dag fikk vi en container med maskiner og utstyr fra datterselskapet Hanix Europe i England. Det er "business as usual" igjen. Jeg er ikke særlig bekymret for dette. Vi har større problemer med ettervirkningene av tsunamien som de siste månedene har ført til lengre ventetid på reservedeler som følge av at underleverandører har fått ødelagt produksjonslokalene sine. Dette er et problem som ikke bare gjelder japanske produsenter, men også produsenter i andre land, sier Christian Beck.

3500 maskiner

Han anslår at det i dag finnes rundt 3500 Hanix-maskiner i Norge. Beck Maskin har så langt i år solgt greit med Hanix-maskiner i et litt fallende minimaskinmarked. - Vi har beholdt vår markedsandel på rundt 20 prosent, men det har vært en tøff vinter for alle. Det er ikke samme trykket på småmaskiner som det var bare for ett og et halvt to år siden, sier Christian Beck.

Beck Maskin AS opplevde et av sine beste år resultatmessig i fjor med et resultat før skatt på 14 mill. kroner. I januar sa Beck Maskin opp avtalen om import av Case-maskiner (CNH), mye på grunn av de samme problemene som Rishaug Anleggsmaskiner AS opplevde med søstermerket New Holland. - Vi oppdaget at vi kunne kjøpe maskiner billigere direkte på egen hånd, enn via CNH. Det kunne vi ikke leve med, sier Christian Beck.

Beck Maskin har forøvrig vært markedsledere med Hanix i Sverige siden 2006 og fakturerte ifølge styreleder Owe Beck 174 nye Hanix'er. I år er omsetningen økt ytterligere og Beck Maskins svenske søsterselskap, Beck Maskin AB, åpner et nytt anlegg i Göteborg i august.