Hiab`s MEWP personkurvkran gir deg TRE kraner i en

Stadig flere land følger nå EU standarden EN 280, som stiller fullstendig nye sikkerhetskrav til maskiner og løfteutstyr for personell, såkalt MEWP (Mobile Elevating Work Platforms). Hiab har tilpasset sine konstruksjoner for å møte de nye sikkerhetskravene, og tilfredsstiller disse fullt ut. Resultatet? Du får tre kraner i en!

Publisert Oppdatert

I Norge, så vel som i et økende antall andre land, er det ikke lenger mulig å få en standard lastebilkran godkjent for personløft. For den type bruk må kranen tilfredsstille kravene i EN 280, på samme måte som kravene i lastebil. Kran-standarden EN 12999 oppfyltes i 2002. Før dette, dvs. i forbindelse med lanseringen av Hiab`s XS konsept i 2000, ble den innovative ADC funksjonen til Hiab lansert, som i praksis gir to kraner i en. Et automatisk skille mellom bruksområdene gjør at du får 10-30 prosent ekstra løftekapasitet med ADC.

Full kontroll av hastighet uten reduksjon av kapasitet

Med en nøkkelbryter i manøversystemet, som settes i stilling MEWP, konverteres din lastebilkran til en personlift, og gir deg altså en tredje kran i samme konstruksjon. I motsetning til tidligere regelverk er det ikke nødvendig å redusere kranens kapasitet. En annen viktig forskjell er at MEWP funksjonen gir optimal hastighet for personløft.

Andre krav i standarden er:

- automatisk nivellering av personkurven i horisontalstilling

- et signal, som bekrefter at støttebena er korrekt utkjørt og låst i arbeidsposisjon

- et manuelt nødsenkesystem i tilfelle feil oppstår i systemet

- spesielle kuplinger på alle trykkrør for lastbærende hydraulikksylindre

MEWP godkjenningen omfatter all installasjon på lastebilen. Det Norske Veritas har gitt instrukser for monteringen. De første modellene som er tilgjengelig, er Hiab XS 122, 144 og 166 HiPro/MEWP som er klare for levering. Det betyr at kranene er godkjente og klare til bruk så snart de er montert på lastebil. Flere kranmodeller som skal godkjennes etter EN 280 standarden kommer fortløpende.