Caterpillar inc:

Høyere profitt, men fortsatt dårlig gruvemarked

På tross av fortsatt pessimisme i gruveindustrien melder Caterpillar om høyere profitt per aksje.

Caterpillars hovedsete i Peoria, Illinois, kan melde om god fortjeneste på tross av et dårlig gruvemarked.

Caterpillars hovedsete i Peoria, Illinois, kan melde om god fortjeneste på tross av et dårlig gruvemarked.

Publisert Oppdatert

Fra Peoria, Illinouis, kan verdens største produsent av gruveutstyr melde om en fortjeneste per aksje på 1,57 dollar for andre kvartal 2014. Det er en økning fra 1,45 dollar per aksje i andre kvartal 2013.

Andre kvartal 2014 inkluderte en negativ innvirkning på 0,12 dollar per aksje som følge av varslede restruktureringsaktiviteter og kostnadskutt.

For andre kvartal i 2014 ga salg og inntekter 14.150 milliarder dollar, noe lavere enn andre kvartal 2013 salg og inntekter på 14.621 milliarder dollar.

Fornøyde med resultatet

Vi er fornøyde med vårt andre kvartal, særlig forbedring i lønnsomheten. Vi økte bunnlinja på tross av et svakt kvartal for gruvedrift, forklarer konsernsjef, Doug Oberhelman.

Mangfoldet redder resultatet

Han peker på tre faktorer som gjør Caterpillars resultater stadig sterkere; selskapets mangfold, driftsforbedringer og deres styrke i kontantstrøm og balanse.

Deres andre segmenter, særlig salg av anleggsmaskiner, har hatt et godt kvartal og en økning i salg på 11 prosent og en økning i profitt på 83 prosent i forhold til andre kvartal i 2013.

Spørsmålet er hvor lenge medvinden fra denne sektoren kan motvirke motvinden fra et dårlig gruvemarked.

Kjøper tilbake Cat-aksjer

I pressemeldingen varsler Oberhelman også at de vil bruke 2,5 milliarder dollar på å kjøpe tilbake Caterpillar-aksjer i tredje kvartal. I første kvartal brukte de 1,7 milliarder dollar på dette og totalt skal det brukes 10 milliarder dollar. Bakgrunnen for dette er å belønne aksjeeierne.

Gruvesektoren fortsatt nede

Gruveselskaper har kuttet milliarder i kapitalbruk som følge av overkapasitet og et fall i prisene på kull, jern og andre metaller. Markedet er fortsatt svakt og ordrenivåene fortsatt lave. Caterpillars salg av gruveutstyr gjennom forhandlernettet minsket med 38 prosent i andre kvartal, med nedgang i hver region med unntak av Nord Amerika.