Ikke helsvart for maskinentreprenørene

Bare dager før regjeringen legger frem sin første krisepakke er spenningen til å ta og føle på i anleggsbransjen.

Anleggsdagene er godt besøkte. Her fra et tidligere arrangement.

Anleggsdagene er godt besøkte. Her fra et tidligere arrangement.

Publisert Oppdatert

Finanskrisen har skapt stor usikkerhet om fremtiden og arbeidsplassene. Men bildet er langt fra helsvart. - Mange maskinentreprenører har fortsatt bra ordrereserver og står på for fullt, sier leder i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Arnstein Repstad.

Under åpningen av Anleggsdagene på Clarion hotell ved Gardermoen onsdag sa Repstad at bransjen må være ærlig nok til å si at det ikke bare er mørke skyer i horisonten. Statlige investerings- og vedlikeholdsoppgaver innenfor samferdselssektoren pågår mange steder for fullt.

I desember presenterte MEF relativt dystre fremtidsutsikter for bransjen. Fra oktober til desember hadde situasjonen i anleggsbransjen forverret seg dramatisk. 54 prosent av bedriftene svarte at de har svært dårlig eller dårlig ordrereserve de neste seks månedene. ?Bare 15 prosent svarte at de har god eller svært god ordrereserve. 42 prosent av bedriftene varslet at de ville permittere eller si opp ansatte de neste seks månedene. Tilsvarende måling i oktober viste 30 prosent.?55 prosent forventet ingen endring i antall ansatte. I oktober var dette 65 prosent.?Bare tre prosent av bedriftene varslet i desember at de vil ansette flere. I oktober var dette sju prosent.

- Det har ikke vært store endringer i dette bildet siden tidlig desember. Vårt inntrykk nå er at bransjen ser med store forventninger frem mot regjeringens tiltakspakke, som blir presentert 26. januar. Samtidig vet vi at det vil ta tid å få satt i gang nye prosjekter, forklarer informasjonssjef i Maskinentreprenørenes Forbund, Siri Ulvin, til Tungt.no

Anleggsdagene 2009 samlet rundt 430 påmeldte til faglig og sosialt påfyll. Det er noe mindre enn rekordåret 2008 da over 500 var påmeldt. Leverandørtorget samlet et sekstitalls utstillere, noe som må betegnes som bra.