Knut (49) ble “Big in Japan”

Knut Gaarde (49) fra Nanset Standard AS er kåret til verdens beste Hitachi anleggsmaskinmekaniker.

Publisert Oppdatert

Servicesjef og opplæringsansvarlig i Nanset Standard AS, Knut Gaarde (49), ble i februar i år utpekt av Hitachi Europa (HCME) til å stille som eneste europeiske representant på et mekaniker-/ problemløser-VM for Hitachi anleggsmaskinmekanikere.

Mesterskapet, som gikk av stabelen i Japan i slutten av mai, er meget prestisjetungt. Bare det at en representant fra Nanset Standard og Norge ble plukket ut til å delta, var oppsiktsvekkende. - Det bekrefter den status Knut Gaarde helt fortjent har opparbeidet i Hitachi gjennom 30 år som ansatt i Nanset Standard, sier adm. direktør i Nanset Standard AS, Tom Johansen.

Gikk for seier

For konkurransemennesket Knut har aldri det viktigste vært å delta. Derfor hadde han forberedt seg grundig, og reiste til Japan med ett mål for øye - å vinne VM! Med noen av verdens beste anleggsmaskin-mekanikere på plass, fra alle verdensdeler, mente nok mange at konkurransen kunne bli vel tøff - selv for Knut. Men nei: Da røyken la seg og Hitachi skulle kåre verdens beste Hitachi-mekaniker, gikk nemlig Knut Gaarde fra Ula, Larvik og Nanset Standard til topps. - En helt utrolig prestasjon, mener Johansen.

Teori og praksis

Oppgavene besto av 1 teoridel og 1 praksisdel, der praksisdelen telte mest. Teoridelen besto i å vurdere og feilrapportere på bakgrunn av 30 skriftlige problemdefinisjoner. Her hadde kandidatene svært begrenset tid, og jobbet således under stort press. Praksisdelen besto bl.a. av 1 oppgave der mekanikerne måtte finne 4 feil som skulle være plantet på en bruktmaskin. De fleste var fornøyd når de fant 3 eller 4. For å bli verdensmester derimot, må en levere mer enn forventet. Knut Gaarde ga seg ikke før han fant hele 6 - seks - feil. Dette ble sannsynligvis utslagsgivende for full pott til Gaarde på praksisdelen - og dermed seieren totalt.

11 månedslønner

Hvor mye prestisje som lå i denne konkurransen viser historien om kineseren som ble nr. 2. Han stilte til konkurransen med egen supportergjeng, og med seier ville han blitt belønnet med 11 ekstra månedslønner av sin kinesiske arbeidsgiver. En kan forstå utsagnet om at "2. plass er nederlag". - Nanset Standard er privilegert med et forbilde og en inspirasjonskilde som Knut Gaarde i rekkene, avslutter Tom Johansen.