Kommer gravelasterne tilbake?

Gravelasterne er populære anleggsmaskiner over store deler av verden, men har vært lite solgt i Norge de siste 25 årene. Nå kan denne trenden være i ferd med å snu, hevder Pon Equipment.

Gravelasteer Cat pon

Gravelasteer Cat pon

Publisert Oppdatert

Den norske Caterpillar-importøren har i likhet med mange av sine konkurrenter sett at de populære rundtomsvingende åttetonns beltegraverne har dominert her hjemme siden 80-tallet. Da disse maskinene kom valgte norske entreprenører bort gravelasteren til fordel for den litt mer fleksible beltegraveren.

I de senere årene har kun en håndfull slike maskiner blitt solgt på det norske markedet hvert år, og Pon Equipment AS har som oftest levert 1-2 gravelastere årlig og dermed hatt en betydelig markedsandel.

Men nylig mottok Pon Equipments salgsingeniør i Bergen, Rune Ask, en ordre på tre Cat 434E gravelastere (10 tonn) fra Bergen Interkommunale Renholdsverk (BiR).

Gravelasterne skal benyttes på tre av BiRs renovasjonsavdelinger og leveres med sorteringsklyper for å sortere avfall, samt opplasting og komprimering av avfallet i containerne.

Cat 434E er den minste av Cat sine gravelastere med fire like store hjul. Dette innebærer at maskinen har løftekapasitet tilsvarende en 8 tonns hjullaster, og dermed nok til også å rangere containere. Av andre oppgaver som nyanskaffelsene får er kosting med hydraulisk drevet feiekost og interntransport på renovasjonsavdelingene. Vedlikeholdet av maskinene blir også ivaretatt gjennom en syvårig fullservicekontrakt med Pon Equipments serviceavdeling i Bergen. Alle tre maskinene vil bli overlevert ved Bergensavdelingen i uke 16.

Cat 434E har en effekt på 101hk og drives av en Cat C4.4 turbodiesel motor med ACERT-teknologi. Maskinene leveres også med 4-hjulsstyring, hydraulisk utskyvbar stikke, og hydraulisk sideforskyvning av graveaggregatet. Maskinene leveres også med to proporsjonalstyrte kretser som gjør at klo og rotasjon på sorteringsklypene styres med skyvebrytere på de pilotstyrte gravespakene.

Cat feirer i år at de har produsert gravelastere i 25 år. Dette markeres ved at de har laget 25 Special Edition-utgaver med bl.a. skinntrukket ratt og comfortsete. Spakene og andre detaljer inne i førerhuset er også dekket av karbon. Maskinen har også nummererte skilt som identifiserer hvem av de 25 i rekken det er snakk om. 2 av de 25 er også lakkert i sølvmetallic og ikke tradisjonell Cat-gult. En av Special Edition-utgavene vil også være å finne på Caterpillarstanden på Bauma.