Kranor setter rekord i Bjørvika

OSU- utbyggingen i Bjørvika fører til nye rekorder for Kranor AS. - Dette er det største uteleieprosjekt i vår historie, sier Kranors Jan Ståle Døhl.

Manitowoc Potain tårnkran Kranor AS utbygging prosjekt anlegg

Manitowoc Potain tårnkran Kranor AS utbygging prosjekt anlegg

Publisert Oppdatert

Seks Potain tårnkraner arbeider lange dager i Bjørvika, på det største utbyggingsprosjektet i Oslo bys historie; Oslo S Utvikling. OSU disponerer 350.000 kvardratmeter av de totalt 900.000 som skal bygges ut i området. 900.000 kvadratmeter tilsvarer 2000 fotballbaner.

Resultatet skal bli boliger for cirka 3000 mennesker og arbeidsplasser for rundt 10.000.

De seks Manitowoc Potain kranene som streber mot himmelen leies ut av Potains forhandler i Norge, Kranor A/S. Kranor AS, som er del av Lambertsson, disponerer en uteleiflåte på 150 kraner, alle Potain.

Det er to Potain MD 485 B og fire Potain MD 365 B som leies ut til Vedal Prosjekt, som er under kontrakt med OSU.

Jan Ståle Døhl kan konstatere at Bjørvika - engasjementet betyr omsetningsrekord.

- Når det gjelder månedlig omsetning, er dette det største utleieprosjektet så lenge jeg kan huske, sier han til tungt.no

-Spennende jobb

Et prosjekt med en slik beliggenhet og av en slik størrelse setter naturligvis spesielle utfordringer.

- Nærheten til Oslo S og det faktum at vi ikke kan løfte over togskinnene, gjør logistikken litt spesiell. Også det faktum at det er så mange kraner i drift på et så snevert område. Dette ser vi på som en spennende utfordring, vi får så og si "strukket" kompetansen vår på en helt ny måte.

- Kapasiteten er viktigere enn radiusen på slike jobber. Her har vi meget god nytte av Potains Top Tracing- teknologi. På så sett er Potain-kranene helt uten konkurranse, mener Døhl.

Den 20-tonns kapasitet MD 485B står ovenfor noen solide løft. Med en jib på 55 meter og "underkrokhøyde" på 100 meter, skal den blant annet være i stand til å få på plass heiseseksjoner på 15 tonn med en radius på 30 meter.

MD 365 B brukes av Contiga til å løfte prefabrikerte elementer til gulv- og trappeseksjoner, de største veier mellom 10 og 12 tonn. Underkrokhøyden er her inn til 85 meter.

- Med slike belastninger er påliteligheten helt avgjørende, fremholder Døhl.

Førstkommende søndag er det forøvrig "Åpen dag" i regi av OSU i Bjørvika.