23948sdkhjf

Lang tradisjon på solkysten

225 nordmenn samlet i Spania for å bli oppdatert på Cat-maskiner og utstyr.

Caterpillars demosenter i Malaga er gjennom mange år blitt godt kjent for den norske anleggsbransjen. Hit er flere tusen kunder tatt med for å se på og prøvekjøre maskiner og utstyr. Ansatte i Pon Equipment reiser hit for å bli oppdatert og i mange år har finalen i Caterpillar Operators Challange vært arrangert på senteret.

Sist gang var i 2008, hvor tre nordmenn gjorde det veldig bra og alle kom blant de tjue beste. I tillegg har den norske Cat-forhandleren hver høst invitert med entreprenører for faglig oppdatering og sosialt samvær i en uke.

Eiendommen ble kjøpt av Caterpillar i 1971 og anlegget ble påbegynt samme år.

Første gangen turen for de norske entreprenørene ble arrangert, var så langt tilbake i tid som i 1974. Siden den gang er "Malaga Demonstration and Learning Center" utvidet betraktelig, både i areal og antall bygninger. På området finnes konferansesaler, stort auditorium og flere felt hvor maskinene demonstreres og testes i realistiske omgivelser. Ved senteret er også Caterpillars SOS Services laboratorium hvor væsker (oljer og kjølevæske) blir analysert.

Symaskiner

225 deltakere var med på årets tur som ble arrangert fra 1. til 8. september.

Flere av deltakerne vi pratet med hadde vært med både to og tre ganger tidligere. Enkelte enda flere ganger. Dagene i Malaga er en blanding av faglig innhold og sosialt samvær. Det faglige foregår for det meste ved demosenteret, men tirsdagen ble det arrangert et workshop-seminar på et eksternt konferansesenter. Hovedseminaret på torsdag ble holdt i auditoriet ved Cat-senteret. Markedssjef Espen Paulseth hos Pon Equipment åpnet seminaret.

- Målet med dagen er at dere skal sitte igjen med mer kunnskap enn før dere kom. Kunnskap som skal kunne gjøre deres bedrift mer lønnsom, sa Paulseth til en fullsatt sal. Deretter tok han for seg Pons historie, som forøvrig startet med salg av symaskiner i 1895. Senere ble det sykler, før Pon ble forhandler av biler fra Opel og etter hvert Volkswagen. I følge historien var det Pon som designet den første VW Transporter. I 2003 overtok selskapet Cat-agenturet etter Geveke og det er vel nettopp som Cat-forhandler vi i Norge kjenner selskapet best. I dag har Pon ca. 11.000 ansatte fordelt på 75 selskaper i 12 land. I disse 12 landene er det 250 lokasjoner og selskapet har til sammen 5000 servicemekanikere.

Veldig bra år

Paulseth kunne fortelle at 2012 ser ut til å bli et veldig godt år for den norske Cat-forhandleren. 1. halvår har de solgt ca. 800 maskiner og han antydet et totalsalg i år for alle maskinleverandørene på omtrent samme antall som rekordåret 2007.

Seminaret for øvrig innehold foredrag fra Ståle Eikrem, han er salgssjef hos Sitech Norway som forhandler blant annet maskinstyring fra Trimble. I tillegg holdt de forskjellige produktsjefene hos Pon Equipment, Pon Finans og Pon Rental foredrag om de forskjellige produktområdene.

Realistisk demo

Under fredagens maskindemonstrasjon ble store deler av Cat-rangen vist frem. Det var nok gravemaskinene, hjullasterne og doserne som var av størst interesse for nordmennene, men demonstrasjonen av scrapere, traktorgravere og forskjellige versjoner av rammestyrte dumpere fikk også stor oppmerksomhet.

Det som blant annet bidro til å gjøre arrangementet ekstra interessant var at maskinenes bruksområder ble demonstrert i realistiske settinger. Blant annet ble "alt" fra minigraver og oppover til doser og veihøvel brukt til å bygge en veistubb. Den to og en halv time lange demonstrasjonen ble avsluttet med at fem Cat-dosere, fra D6 til D11, beltet inn på arenaen i en såkalt "Big Push" hvor de flyttet mer enn 500 tonn jord i et skyv.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094