Langt fra svart i Sauda

Publisert Oppdatert

- Her går det så det suser. Vi har åtte hus og fem hytter som skal bygges. Ordrebøkene for 2009 er fulle, sier daglig leder Ivar Johannes Handeland i Hellvik Hus Sauda til Byggmesteren. Mange lokale firmaer rundt om i landet er i liknende situasjoner, med mange oppdrag på blokka framover.

Fra Andøya i nord til Ryfylke i sør kan bedriftsledere i små og mellomstore byggefirmaer melde om fortsatt høy aktivitet og fulle ordrebøker i alle fall gjennom vinteren, og for noen altså hele neste år og vel så det.

Gode tider fortsetter

- Vi jobber stort sett med rehabilitering, og slik det ser ut nå, har vi arbeid til alle fem snekkere over vinteren, sier Øyvind Hustoft i Snekker'n I Sauda.

- Vi har godt med arbeid til utpå våren 2009. I Sauda har firmaet en del arbeid på Fløgstad skule, og vi har nettopp levert en enebolig. Ytterligere to skal leveres før jul. Det er roligere på nybyggfronten, men mye arbeid på reparasjon og rehabilitering, sier Tor Vik i Karlstveit & Vik til avisa Ryfylke.

Fulle ordrebøker i to år

Byggmester Grande med 200 ansatte i Verdal melder om fulle ordrebøker med kontraktsfestede prosjekter i to år framover. Firmaet er dessuten i sluttfasen i forhandlinger om kontrakter for ytterligere to år framover.

- De fleste av våre prosjekter er innen offentlige bygg og næringsbygg, sier konsernsjef Kåre Hynne i Byggmester Grande.

- Vi har nok å gjøre i 2009 og er spent på hva vi får til av nye kontrakter framover, sier daglig leder Erling Fuglesang i Fuglesang-Dahl AS på Inderøy til Trønderavisa. Med 70 ansatte og 9 innleide er det full aktivitet.

- Vi hadde et permitteringsvarsel ute for en måned siden, men det er trukket tilbake, sier daglig leder Trond Steinsland i Byggmester Kvernmo AS i Verdal. - Vi mangler foreløpig kontrakter for å sikre full aktivitet for de 25 ansatte etter nyttår, men har flere jobber i sikte og er optimistiske.

Også de 25 ansatte i Spar-Bygg AS i Steinkjer har bra belegg til våren 2009.

- Vi sitter og regner på små og store anbud for tida, og er rimelig optimistiske med tanke på 2009, sier daglig leder Jarle Stavrum til Trønder-Avisa.

Kan klare mer

I Mosjøen er de 35 ansatte hos Byggmester Elmar Svendsen fordelt på flere mindre prosjekter i byområdet, men skal i gang med et nytt, større bygg til 15 millioner kroner på Åremma.

- I Mosjøen skulle vi ønske oss større interesse for å føre opp nye større bygg, sier daglig leder Dag Edvardsen.

Daglig leder Willy Sørum i Næsby Trevare AS forteller til Helgeland Arbeiderblad at de har ni nye boligbygg på beddingen. Dessuten er det bra aktivitet innen rehabilitering og tilbygg.

Også i Brønnøysund råder optimismen. Der kan Vidar Kristoffersen i firmaet Ottar Kristoffersen Eftf AS vise til flere store byggeprosjekter som havnesenteret, hotell og offentlige bygg, og synes dette lover det beste for tida framover.

Upåvirket av krisen

- Så langt har vi i alle fall ikke merket noe til nedgangstider her, snarere tvert i mot. Vi har nettopp ferdigstilt Kvalens legesenter-bygget, og er i gang i nyhavna med utvidelsen av notbøteriet, samt Jul Nilsens Bakeri i sentrum, smiler byggmester Atle Larsen på Andenes.

Anja Pettersen i And-Hus sier de arbeider så mye som kapasiteten tillater.

- Det er så mye å gjøre at hele staben står på for fullt, og vi har også fire innleide polakker i sving for å ta unna oppdragene.

Fasaden på Lutnes-gården ferdigstilles nå og om kort tid skal også renoveringen av Risøyhamn skole sluttføres, en skole firmaet også har utfort arbeider på tidligere. Oppgradering av kontorer og ny enebolig på Bleik er andre oppdrag som er på trappene.

Hos KKE - Karstein Kristiansen Entreprenør er de inne i et lite vakuum etter å ha gjort ferdig Prix-bygget og et borettslag, i påvente av oppstart på et nytt, større prosjekt.

- For kundene merkes det ved at vi bnå sier "ja" dersom de vil ha skiftet vinduer i boligen sin, forteller daglig leder Kjetil Rønning-Hansen til Andøyaposten. Han bekrefter at det er nok av småjobber å ta fatt i.