Mange millioner karat rubiner

LNS-Gruppen skal utvinne rubiner på Fiskenæsset, Vest-Grønland.

Rubiner opp i dagen.

Rubiner opp i dagen.

Publisert Oppdatert
Ferdigslipte rubiner.

Ferdigslipte rubiner.

LNS-Gruppen er unik i polare strøk og har aktiviteter på Svalbard og i Antarktis. Som et ledd i den polare satsing, etablerte LNS (Leonhard Nilsen & Sønner AS) seg på Grønland og kjøpte opp Greenland Mining Services (GMS) i januar 2012. Nå skal LNS-gruppen utvinne rubiner på Fiskenæsset, Vest-Grønland.

- Siden mars 2012 har GMS vært i dialog med det børsnoterte kanadiske selskapet True North Gems Inc. (TNG) med tanke på å sikre grønlandsk deltagelse i forbindelse med oppføring og drift av den kommende Aappaluttoq rubingruven i nærheten av Fiskenæsset på Vest-Grønland. Forekomsten, slik den er boret nå, er anslått til 400 millioner karat rubiner.

Dette skal være den største kjente forekomsten av rubiner i fast fjell. Foreløpig er det påvist drift for ni år, men selskapet tror at det er rubiner for 30 års drift.

LNS-gruppen har gjennom oppkjøpet av GMS hatt en visjon om å bli den beste på leverandør av komplette entreprenør- og serviceytelser til mineralindustrien på Grønland. LNS-gruppen bidrag inn i GMS er erfaring med mange års drift av gruver i polare områder.

- Det er derfor en glede å kunne meddele at vi har inngått en avtale med TNG om å etablere den neste gruven på Grønland og dermed sikre maksimal lokal deltagelse og innflytelse på projektet.

Fokuset vårt er å sikre så mange lokale arbeidsplasser som mulig. LNS-Gruppen vil gjennom avtalen få en eierandel i det nye gruveselskapet TNG Greenland på 20 %, heter det i en melding fra selskapet.

Kombinasjonen av LNS-gruppen og GMS på Grønland skal være avgjørende for at avtalen kunne komme i stand. TNG har som ønske å samarbeide med et selskap som er lokalt forankret i det Grønlandske samfunn.

Rubiner synlig i berg. LNS-Gruppen tror det er rubiner for 30 års drift på Vest-Grønland.

Rubiner synlig i berg. LNS-Gruppen tror det er rubiner for 30 års drift på Vest-Grønland.