Maskinførere i Yrkes-NM

Fra 18. til 21. oktober gikk Yrkes-NM av stabelen på Lillehammer og for første gang deltok lærlinger fra anleggsbransjen i konkurransen.

yrkesNM 2010

yrkesNM 2010

Publisert Oppdatert

22 lærlinger fra anleggsbransjen fra hele landet møttes på Lillehammer for å konkurrere i tre øvelser - dumper, hjullaster og gravemaskin. På området utenfor Kristins og Håkons Hall ble det tirsdag og onsdag gjennomført innledende runder, samt kvartfinaler og semifinaler, mens på torsdag formiddag møttes de beste til finaler. Presisjon og hurtighet var de avgjørende kriteriene for å nå til topps i konkurransene.

- Det er første gang lærlinger fra anleggsbransjen deltar i Yrkes-NM og vi har fått bare positive tilbakemeldinger, sier konkurranseansvarlig Jan Hytten fra Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). MEF og OKAB (Opplæringskontoret for anleggs- og bergfag) har sammen dekket reise og opphold for deltakerne, og Volvo Maskin stilte med maskiner til bruk i konkurransene.

Årets Yrkes-NM var det tredje i rekken som WorldSkills Norway arrangerte. I 2006 ble det arrangert på Lillestrøm og i 2008 i Stavanger.

I år deltok 240 ungdommer fra nesten 30 yrkesfag i forskjellige konkurranser. I tillegg til konkurranser ble det informert om de forskjellige yrkesfagene til de mange besøkende.

Målgruppen for arrangementet er elever i 9. og 10. skoletrinn, elever i videregående skole, foreldre/foresatte, lærere, representanter fra bedrifter og opplæringskontor, organisasjoner m.m. Arrangørene forventet et besøkstall på rundt 15.000 i løpet av de fire dagene. Årets arrangement var et samarbeid mellom WordlSkills Norway, Oppland Fylkeskommune og Lillehammer Olympiapark. Konkurransene i de forskjellige yrkesfagene ble gjennomført i og utenfor Kristins og Håkons Hall, samt på et par skoler.

Yrkes-NM ble høytidelig åpnet av Kronprinsesse Mette-Marit, NHO-sjef John G. Bernander, fylkesordfører Audun Tron og Lillehammer-ordfører Synnøve Brenden. Torsdag ettermiddag var det premieutdeling på Lillehammer Hotel ved kunnskapsminister Kristin Halvorsen. I tur og orden ble de beste i hvert yrkesfag kalt opp til scenen for å motta medalje og diplom. Halvorsen hadde vært rundt og sett på konkurransene og sa at hun var mektig imponert.

- Dette arrangementet er viktig fordi det er med på å heve statusen for fagarbeidere. Dere er viktige for hele vårt samfunn, sa ministeren i sin tale til lærlingene.

Resultatlisten for anleggsmaskinførere:

Hjullaster:

1. plass Eirik Hermanrud, Hønefoss, Åsmund Pettersen & Sønn AS.

2. plass Pål Eklund Fidjeland, Birkeland, Birkelund Grunn og Betong AS.

3. plass Anders Østvold, Kolbu, Oppland Tørkefabrikk AS.

Dumper:

1. plass Tommy Fredriksen, Halden, Sarpsborg Park og Anlegg AS.

2. plass Kasper Løken, Aurskog, Harald Chr. Tønsberg AS.

3. plass Mathias Jacobsen, Våle, Marthinsen og Duvholt AS.

Gravemaskin:

1. plass Jon Magne Monsen Håstø, Aksdal, T. Halleland AS.

2. plass Tommy Fredriksen, Halden, Sarpsborg Park og Anlegg AS.

3. plass Ronja Pedersen, Kirkenes, Oscar Sundquist AS.