Maskinsalget økte med 18,4 prosent

Maskinsalget i Norge viste prosentvis økning for sjette kvartal på rad.

Det går stadig bedre for de norske maskinimportørene. Salgstallene viser ny økning i 1. kvartal.

Det går stadig bedre for de norske maskinimportørene. Salgstallene viser ny økning i 1. kvartal.

Publisert Oppdatert

Medlemmene i Maskingrossisternes Forening (MGF) solgte og leverte ut 423 anleggsmaskiner de tre første månedene i år - 66 flere enn i samme kvartal i fjor. Det er en økning på 18,4 prosent.

Dermed fortsetter den fine trenden for maskinimportørene. Det er sjette kvartal på rad at salgstallene viser økning sammenlignet med samme kvartal foregående år.

Økningene er fortsatt store i prosent etter at markedet ble mer enn halvert i forbindelse med finanskrisen. De prosentvis store hoppene må ses i lys av dette. Så sent som i 1. kvartal 2008 ble det solgt og utlevert 885 anleggsmaskiner i Norge - året etter bare 341 i samme periode.

Sammenlignet med foregående kvartal, kvartal 4 i 2010, gikk salget tilbake. Maskinsalget i 1. kvartal er tradisjonelt dårligere enn i 4. kvartal slik at det ikke går an å sammenligne tallene kvartal for kvartal.

Det er verdt å merke seg at de store maskingruppene har en prosentvis mye større økning denne gangen. Hjullastersalget er opp 24,7 % og salget av beltegående gravemaskiner opp hele 42,9 prosent sammenlignet med 1. kvartal 2010 - men som før nevnt fra et relativt beskjedent nivå.

Disse to maskingruppene er sentrale for mange entreprenører - ikke minst i forbindelse med store grave- og masseforflyttingsjobber. Det rimer også godt med at det i månedene fremover er spådd enda mer trykk på nye vei- og baneprosjekter.

PS! Dette er tallene fra MGFs medlemsbedrifter, og inkluderer naturlig nok ikke importører som står utenfor foreningen.