Milliongebyr for prissamarbeid

Konkurransetilsynet har ilagt Grunnarbeid AS og Gran & Ekran AS i Trøndelag gebyrer på henholdsvis fem millioner og to millioner kroner for ulovlig anbudssamarbeid.

bru bro

bru bro

Publisert Oppdatert

Samarbeidet skal ha skjedd i forbindelse med en anbudskonkurranse om rehabilitering av fem broer i Nord-Trøndelag i 2007, skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Grunnarbeid AS og Gran & Ekran AS utvekslet priser og informasjon før de innga hvert sitt tilbud i anbudskonkurransen. Konkurransen var utlyst av Steinkjer kommune, og de to tilbudene var de eneste påmeldte.

Kommunen reagerte på at prisene var unormalt høye, avlyste konkurransen og tok kontakt med Konkurransetilsynet.

Ønsket ikke å vinne

- Samarbeidet mellom entreprenørselskapene ledet til en felles forståelse om hvem som skulle fremstå med det beste tilbudet. Overfor kommunen ble det skapt et inntrykk av at selskapene innga to uavhengige og konkurrerende tilbud. I virkeligheten innga Gran & Ekran sitt tilbud uten å ha til hensikt å vinne anbudskonkurransen, forteller etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet mener dette ble gjort for at Grunnarbeids tilbud, som var relativt høyt priset, skulle fremstå som rimelig og konkurransedyktig.

Samarbeid som begrenser konkurransen, er forbudt etter konkurranseloven. Tilsynet har kommet til at de to selskapene har handlet i strid med dette forbudet. Grunnarbeid får derfor et overtredelsesgebyr på fem millioner kroner, mens Gran & Ekran får et overtredelsesgebyr på to millioner kroner.

- Formålet med en anbudsprosess er å skape konkurranse mellom tilbyderne, slik at oppdragsgiveren kan velge et tilbud som gir en så effektiv bruk av ressursene som mulig. Når tilbydere som tilsynelatende er konkurrenter, samarbeider på denne måten, faller hele grunnlaget for anbudskonkurransen bort, sier Stolt-Nielsen til bygg.no.

Roser kommunens årvåkenhet

Etterforskningsdirektøren berømmer Steinkjer kommune for å ha oppdaget samarbeidet og varslet Konkurransetilsynet. Han oppfordrer innkjøpere til å være på vakt og ta kontakt med tilsynet dersom de har mistanke om anbudssamarbeid.

- Innkjøpere og andre som arbeider med anbud i offentlig sektor, spiller en viktig rolle i bekjempelsen av konkurransekriminalitet. De har en enestående mulighet til å oppdage faresignaler og avvik, påpeker han.

Det har ikke lykkes tungt.no å komme i kontakt med ansvarlige for de to firmaene.