- Nedgang før krisa

Publisert Oppdatert

I god tid før finanskrisen satte inn, gikk byggvaresalget hos Herføll Byggmakker på en smell.

- Vi opplevde nedgangen allerede i august. Oppbremsingen blant de tunge entreprenørene startet rett etter ferien, sier Kaare Arnesen, administrerende direktør i Herføll Gruppen til Moss Avsis. Han leder fem Byggmakker- utsalg i Østfold, Østfolds største byggvarefirma.

30 årsverk borte

Salgsnedgangen har ikke gått upåaktet hen i konsernet. Kostnadskutten har til dels vært svært tøffe. Siden ferien har Herføll Gruppen slanket vekk 25-30 årsverk. Noen ansatte er gått over i lavere stillinger, noen er sagt opp, mens andre har gått frivillig. 10-12 ansatte er tatt ut i permisjon.

Nå er det 120 personer som står på lønningslistene til selskapet. Hvorvidt det blir ytterligere reduksjoner, vil ikke Arnesen si noe om.

Det er ved Herføll Gruppens hovedutsalg i Moss at man har gått på den verste smellen. 100 millioner kroners butikken har siden juni måned redusert staben med 30 prosent. Nå sysselsetter virksomheten 40-45 personer.

Omsetningsfall

Herføll Gruppen vil i år omsette for 360-370 millioner kroner. Det er 25-35 millioner kroner lavere enn i fjor.

- Vi venter at 2009 blir enda svakere i år, men hvor mye kan jeg ikke si, sier Arnesen til Moss Avis.

Bransjen selv regner imidlertid med en generell salgsnedgang på 20-25 prosent i 2009.

- Den største usikkerheten er forbrukeromsetningen vår. Den kan komme til å ta seg kjapt opp hvis folk først begynner å bruke penger. Det tar litt mer tid å få entreprenør opp. Det skjer i beste fall til våren, sier Arnesen.