Nexco vil ikke være størst, men best

Drammens-bedriften Nexco har på tre år skaffet seg en imponerende kundeliste, som inkluderer mange store entreprenører.

nexco

nexco

Publisert Oppdatert

Nexco er akkurat nå i gang med en storleveranse av bulkemisjon til Sjøskogen-prosjektet i Vestfold. Første salven her gikk nå denne uka (18. november). Det er Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) som skal drive 4000 meter tunnel for Jernbaneverket.

Nexco ble etablert i februar 2007, av blant andre Petter Jensen, med lang erfaring bak seg i Dyno Nobel/Orica. - Vi begynte å importere tennere (fra Tsjekkia). Etter hvert kom Jan Mehren med 26 års konsulenterfaring og vi etablerte NexConsult, en avdeling som ble skilt ut som eget selskap av morselskapet Nexco Holding, forklarer Petter Jensen. - Jan gjør blant annet vibrasjonslogging og borrslogging og har stor status og standing i bransjen. I 2009 hadde Nexconsult en omsetning på tre mill. kroner på én mann og det blir mer i år, forteller Petter Jensen.

Vendepunkt

I Nexcos første driftsår hadde selskapet en omsetning på 4,7 mill. kroner. I 2008 var omsetningen økt til 15 mill. kroner. I fjor økte omsetningen til 30 mill, så satt vi igjen med over to millioner på bunnlinjen, forteller Petter Jensen.

Solgte 100%

For å gjøre en lang historie kort. I januar 2010 kom et kanskje overraskende vendepunkt for Nexco, Nexconsult, og Petter Jensen. Nexco Holding ble solgt til den amerikanske giganten Austin med søkk og snøre. - Det er kanskje ikke så vanlig å selge ut 100 prosent, men jeg så behov for store investeringer i fremtiden. Starter du for deg selv har du to valg, enten lykkes du eller så lykkes du ikke. Det blir som å drasse rundt på en tung byrde for ofte har man jo satset både hus og hjem. Nå er jeg tilbake og jobber for andre igjen, men jeg har fått av meg ryggsekken, sier Petter Jensen.

Konkurranse

Austin Powder, etablert i Cleveland, Ohio så langt tilbake som i 1833, er en av de fire store internasjonale aktørene, og har vokst sterkt i Europa etter 2005. Fra 1860 og frem til 1960 kjøpte de opp store landområder for produksjon og i dag har Austin flest fabrikker av samtlige aktører i USA. De konkurrerer med Orica og Dyno Nobel, som fortsatt eksisterer i USA, men som eies av australiere. I Norge er det i dag fire sprengstoff-leverandører i motsetning til før da det bare var én. I et tøft konkurransemarked har Nexco lyktes bedre enn de fleste.

Nye planer

2010 har så langt vært et år med mye planlegging og grubling. - Vi måtte roe oss ned, tenke gjennom situasjonen for å få med de rette folkene vi ville ha på lag, sier Petter Jensen. Omsetningsmessig vil Nexco lande på rundt 42 mill. i 2010. - Pr. nå sitter vi igjen med tre mill. i overskudd, men vi antar at vi kommer ned på 2,8 mill. på grunn av økt bemanning og investeringer, sier Petter Jensen, som konstaterer at de går i pluss. - Vi har 15 prosent av markedet på tennere og det synes jeg er bra etter tre år.

Les mer om Nexco, NexConsult og Petter Jensen i denne utgaven av AnleggsMagasinet (09-2010).