Nordmenn ”down under”

Sju timer og 70 grader – det var forskjellen i tid og temperatur representantene fra OTS Trading opplevde da de reiste til Australia for å lære australiere hvordan montere og bruke OilQuick.

Publisert Oppdatert

Mens vinteren var på sitt kaldeste her hjemme reiste Kjell Svanberg og Ståle Isaksen fra OTS Trading til bushen i Australia. Formålet med turen var å montere hurtigkoblingssystemet OilQuick på en Hitachi 670 LCH.

Graveren tilhører et av Australias største entreprenørselskap, Watpac. Selskapets gruveavdeling, Watpac Civil and Mining, utvinner blant annet jernmalm i den vestre delen av Australia. Samtidig skulle de lære opp personell hos den kommende OilQuck-importøren til Australia, Monty Products Australia, i hvordan montere utstyret.

- Vi ble forespurt av OilQuick i Sverige om vi kunne ta turen til Australia for å hjelpe til, sier Kjell Svanberg. Han og Isaksen fløy først til Perth og så videre nordøstover til Newman.

- Flyturen fra Perth til Newman tok to timer. Derfra var det ytterligere to timer i bil gjennom ørken med kun grus og sand, før vi var fremme på gruveområdet, sier Svanberg.

Skorpioner

Før de fløy fra videre fra Perth måtte Svanberg og Isaksen gjennom et sikkerhetskurs i regi av Watpac. Kurset besto blant annet i å lære om forskjellige dyr som finnes i området.

- Vi fikk beskjed om å snu skoene opp ned før vi tok dem på oss på grunn av skorpioner som kunne ha krabbet opp i dem. Et annet dyr vi fikk beskjed om å passe oss for, var en type giftslange. Ble du bitt av den, hadde du kun fire timer igjen å leve, sier Svanberg.

- Vi fikk også utlevert en femliters vanndunk. Den skulle vi alltid ha med oss. Med temperaturer opp til 53 grader gikk det med mye vann i løpet av dagen, sier han. De måtte også passe på å legge fra seg verktøyet i skyggen.

- Vi glemte dette stadig vekk og da var det bare å ta på seg hansker før man tok i det. Fastnøkler skulle ikke ligge lenge i sola før det ikke gikk an å ta på dem med bare hender, sier Svanberg.

Under monteringen av OilQuick-systemet fikk de plassert stikka på Hitachi-graveren under et tak som var spent opp mellom to containere. Taket ga skygge og gjorde arbeidsforholdene noe bedre, men allikevel var de hele tiden under oppsyn av representanter fra gruveselskapet. Ikke på grunn av hemmeligheter, men på grunn av varmen. Når kroppen er tilpasset minus 20 grader, er det greit å bli passet på når gradestokken viser noen og femti plussgrader.

Det var stor interesse blant gruvefolkene da OilQuick-systemet var ferdig montert og klart til bruk. Maskinføreren var veldig godt fornøyd med å bruke kun noen få minutter på å skifte mellom hammer og fres på 70-tonneren.