Conexpo - Doosan:

Nye motorer er klare på Doosan-dumperne

Nordmenn viste frem Doosan DA40, med steg 4, under Conexpo.

Jan Roger Lindseth, after market manager Doosan Infracore Norway og Mats Hakebø, Global Product Manager, hadde god pågang rundt ny DA40 og DA30 med steg 4 motor klar til våren.
Jan Roger Lindseth, after market manager Doosan Infracore Norway og Mats Hakebø, Global Product Manager, hadde god pågang rundt ny DA40 og DA30 med steg 4 motor klar til våren.
Publisert Oppdatert
Amerikanerne er merkebevisste. 
I følge Lindseth jobbes det med å få inn og opp Doosan-navnet i USA. Her står Volvo og Cat svært sterkt på dumpersiden. Men i følge Lindseth er merket på vei opp nå.
Amerikanerne er merkebevisste. I følge Lindseth jobbes det med å få inn og opp Doosan-navnet i USA. Her står Volvo og Cat svært sterkt på dumpersiden. Men i følge Lindseth er merket på vei opp nå.

Med Tier 4 final, eller steg 4, som vi kaller det, er Doosan klar med DA30 og DA40 i løpet av april. De første enhetene vil da rulle ut fra Doosan Infracore Norway i Elnesvågen.

- Dette er en fornyelse som er styrt av lovverket, kommenterer Lindseth.

De fleste produsenter har fokusert på å fornye rangen slik at den skal tilfredstille de nye kravene. Først om et par år venter han at vi får se lanseringer av helt nye maskiner.

Bobcat-effekt

Doosan som merke er på vei opp i USA, men har fortsatt en vei og gå for å virkelig komme inn i varmen. Doosan-eide Bobcat har et svært godt merkenavn her og det jobbes nå med å dra nytte av dette for Doosans merkenavn. Fortsatt er det Cat og Volvo som har best grep på dumper-markedet her.

Made in Norway

For amerikanerne er det positivt å få vite at Doosan-dumperne fortsatt lages i Elnesvågen i Norge. Kinesiske og Koreanske merker har fortsatt ikke like bred tilhengerskare her.

Utfordringen

Ved oppkjøpet i 2008 kom det umiddelbart en utfordring. Markedene stupte i 2008 og 2009. I tillegg kom det inn forhandlere som ikke hadde noe erfaring med slike maskiner, eller ADT, som det omtales som her borte. Det var likevel bra å ha et stort konsern i ryggen i en tid som dette, ellers kunne det gått langt verre.

Men nå er det bedre kjørt inn og det går greit. Det positive i ettertid er at nye markeder som Indonesia og Sør-Amerika har kommet inn, for å ikke glemme Sør-Afrika som er et kjempemarked for dumpere.

Å ha en sterk eier har også andre fordeler som investeringer og utvikling. Produksjonsanlegget i Norge har blant annet blitt betydelig påkostet. Å skifte til Scania-motorer har dessuten blitt godt mottat, ikke minst i Asia.

Lite norskt marked

I et marked som Norge finnes det omtrent bare tre kjøpere av dumpere som DA40, i hvert fall om man prater om volumkjøp. Jan Roger Lindseth er frem til året som kommer og forventer en utskifting av 30-tonnere hos flere kunder.

Store og små interesserte seg for Doosan DA40 med steg 4 motor fra Scania.
Store og små interesserte seg for Doosan DA40 med steg 4 motor fra Scania.