Oblatene er på vei

Statens vegvesen har startet utsendingen av årets oblater, og fra nå til og med slutten av juli skal eierne av 2, 9 millioner oblatpliktige kjøretøy motta oblatene. Ha forholdene i orden hele året så får du garantert oblaten før fristen 14. august kl. 24:00, er oppfordringen fra Statens vegvesen.

Publisert Oppdatert

- Alle kjøretøyeiere som vet at de har alt i orden, kan ta det med ro fram til slutten av juli. Først da er det på tide å kontakte en av Statens vegvesens trafikkstasjoner for å høre når oblaten din kommer, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen.

For å få årets røde oblater må du ha dette i orden:

¿ du må ha ansvarsforsikring

¿ du må ha gjennomført EU-kontrollen i tide

¿ du må ha betalt årsavgiften

¿ du må ikke ha en begjæring om avskiltning på kjøretøyet

 I tillegg må kjøretøyet ikke være meldt stjålet, eller være solgt, men ikke omregistrert hos Vegvesenet.

- Mange tror oblaten bare er en kvittering for at de har betalt årsavgiften, men det er ikke tilfelle, fortsetter Øwre. - Alle skal ha alle forhold i orden hele året, da kan du kjøre trygt og det er ingen fare for at kjøretøyet blir avskiltet.

Rydd opp om du mangler noe

Det er i år 475.366 kjøretøyeiere som ikke får tilsendt oblat før de har ryddet opp:

¿ 306.266 er skyldig årsavgift

¿ 169.223 har ikke godkjent EU-kontroll

¿ 101.182 er uten forsikring

¿ 20.497 er meldt stjålet

¿ 60.702 er solgt og ikke omregistert

- Vi oppfordrer alle etternølere til å få orden på disse forholdene hurtigst mulig. Erfaringmessig ordner over halvparten opp i løpet av sommermånedene, og får oblatene i posten mot slutten av sommeren, sier Øwre.

Komplisert utsendelse

Utsendelsene starter med de høyeste postnumrene. Publikum i vår nordligste landsdel vil dermed få oblatene først, og østlendingene aller sist.

- Vi bruker hele sommeren på en av landets mest omfattende og kompliserte masseutsendelser. Over 2,9 millioner norske kjøretøy må ha festet oblatene innen 14. august kl. 24:00 for å vise at alt er i orden, avslutter Heidi Øwre.