23948sdkhjf

På Nordbys låve:: Økende arbeidsmengde og tidlig vår

Harde tider på 80-tallet presset de ut i skogen, nå har de bygget seg opp som en betydelig entreprenør.

I 1984 startet familiefirmaet Nordby opp med en traktorgraver og en beltegraver, men nedgangstidene på 80-tallet dro Nordby over til skogsbransjen og i 1990 ble firmaet et aksjeselskap - Nordby Skog AS.

I 1998 ble skogsmaskinene solgt til fordel for ny satsing på gravemaskiner og navnet ble da endret til Nordby Maskin AS. Veien har siden gått relativt stabilt oppover og firmaet har i dag 27 gravemaskiner.

I dag har de nesten mer jobb enn de klarer å holde unna.

Utenlandsk arbeidskraft

Med steinlegging, beplanting, graving og til og med riving, blir det mye hardt manuelt arbeid. Nordby Maskin har i fem vært tvunget til å bruke mye utenlandsk arbeidskraft til dette, særlig folk fra Litauen blir betegnet som noen hardinger til å jobbe. Økonomisjef Grete Nordby forklarer at det hadde er nærmest umulig å få nordmenn til å utføre denne jobben. Arbeiderne fra Litauen står på og er utrolig sterke og seige.

- Vi er helt avhengige av folk fra Romania, Iran, Russland, Polen og særlig Litauen for å gjøre så fysisk krevende og sesongbetonte jobber som dette, forklarer hun.

Fire nye

Nordby Maskins hovedkontor er på en gård i Åsgreina, i Akershus. Herfra ser man godt flytårnet på Gardermoen flyplass.

Dagen da AnleggsMagasinet er på besøk skal fire nye maskiner fra Doosan Bobcat AS (Rosendal Maskin) overleveres.

Foran låven som er ombygd til selskapets kontorer, treffer vi Karl Martin Nordby og maskinfører Jon-Erik Buhaug.

Det er behovet for utskifting av to maskiner, men også behovet for å utvide maskinparken med ytterligere to, som ligger bak innkjøpet.

Firmaet som teller 70 ansatte, har opplevd en økning i omsetning de siste årene og ekstra maskinkapasitet har stadig blitt leid inn.

Infrastruktur og gartnerdrift

Oppdragene er ofte på noe større byggeprosjekter med komplett infrastruktur, men også oppdrag som anleggsgartnere utgjør mye av omsetningen.

Det er her de får mye bruk for Bobcat-maskinene. Familieselskapet har gode erfaringer med merkene Doosan og Bobcat og var en av de første i landet som kjøpte en Daewo-maskin.

- Valget falt på disse fordi vi kjenner til merkene fra før. Daewo og Doosan har vi handlet fra tre forksjellige forhandlere gjennom årene, forklarer Karl Martin Nordby.

Økende

Bedriften har økt omsettingen de siste årene, men fra 80 millioner i 2009 gikk de ned til 78 millioner i 2010.

Fjoråret viste derimot en omsetting på 118 millioner og markedet blir beskrevet som mer riktig nå.

Vår

Etter en mild og snill vinter, i tillegg til en rekordtidlig vår, er anleggsgartnerbiten snart i full drift.

Sesongarbeidere må til for å få den biten til å gå opp og de første er allerede på vei for å starte sesongen.

Snart skal selskapet luke det 80 mål store området rundt den nye postterminalen på Lørenskog.

Nordby Maskin hadde jobben med å klargjøre og beplante området rundt, noe som blant annet innebar planting av 12.000 småtrær.

Daglig leder Karl Kristoffer Nordby forklarer at de gjør alt fra å grave ut til nye byggeprosjekter og legge ned infrastruktur til å beplante det siste blomsterbedet etter byggingen er ferdig.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078