Opplev snøføyka innendørs på Vegmuseet

Onsdag 18. februar åpner utstillingen ”Full fres” på Norsk vegmuseum ved Fåberg. Her kan du se hvordan snøploger, skjær, snøfresere og andre kjøretøyer brukt til vintervedlikehold på vegene våre har utviklet seg opp gjennom årene. Utstillingen viser redskaper fra enkle snøploger av tre til moderne frontmonterte skjær og ploger. Her er det styrke, teknikk og funksjon i herlig samhandling!

vinter

vinter

Publisert Oppdatert

På snørike vintre, som den vi har nå, er brøytebiler i aksjon på vegene et vanlig syn. Lastebiler med store skjær som kaster snøen langt vekk fra vegbanen så du og jeg kan kjøre trygt. Men har du tenkt over hvordan dette ble gjort for 100 år siden? På utstillingen "Full fres" på Norsk vegmuseum kan du se hvordan redskapene for vintervedlikehold av vegene har utviklet seg fra 1900 tallets begynnelse og fram til våre dager.

Du kan oppleve snøploger av tre som ble trukket av opptil 6 hester, (sikkert med en godt påkledd kusk bak), du kan se hvordan den første mekaniske snøbrøytingen gikk til, med vanlige biler. Tenk å holde vintervegen fri for snøfokk i en åpen bil - det var den gang menn var menn og ulvepels var politisk korrekt og strengt tatt nødvendig.

Videre vises de første snøfreserne, blant annet en fra 1939 med to V8 motorer og elektrisk framdrift på flerfoldige tonn, men den blir allikevel liten sammenlignet med Vikingen med sine 10 tonn som i sin tid holdt fjellovergangene i Buskerud åpne.

Utstillingen er åpen alle dager kl. 10:00 - 15:00. (Mandag stengt)