Opprydning i Bayern

Jakten på forurenset bayersk jord er omfattende, alt skal hentes inn og renses.

Gjenvinningsanlegget i Bayern. Her behandles 40.000 tonn stein og 20.000 tonn biologisk materiale hvert år.

Gjenvinningsanlegget i Bayern. Her behandles 40.000 tonn stein og 20.000 tonn biologisk materiale hvert år.

Publisert Oppdatert
Solen skinner inn gjennom tretaket og ned på de forskjellige masseansamlingene.

Solen skinner inn gjennom tretaket og ned på de forskjellige masseansamlingene.

En uheldig bivirkning av økonomisk suksess er forurenset jord. Her renses den.

En uheldig bivirkning av økonomisk suksess er forurenset jord. Her renses den.

Bayern:

Offisielt Navn: Freistaat Bayern

Kallenavn: Øl-staten

Hovedstad: München (1,38 millioner innbyggere)

Areal: 70.549 km2

Befolkning: 12,4 millioner

Industri: Bilindustri, mekanisk industri, elektrisk industri, mat og turisme.

Den tyske delstaten Bayern har blomstret med sin industrielle dyktighet i hundrevis av år. En uheldig bivirkning av økonomisk suksess er forurenset jord. Nå er det på tide å rydde opp, og en innovativ bedrift bruker bærekraftige metoder for å rense jord.

Turisme og velstand

Byen München, i Tysklands velstående sørøst, har den sterkeste økonomien i det rikeste landet på det europeiske kontinent. Den omkringliggende regionen, Bayern, har vært heldig nok til å støtte en blomstrende maskinindustri og bilindustri i mange år.

Blå himmel, frodig terreng og krystallklare innsjøer har også gjort Bayern til turistmål nummer én i Tyskland.

De lokale innbyggerne og myndigheter ønsker å holde det slik. Miljøhensyn er et stort fokusområde i regionen og en lokal bedrift bruker innovative teknikker for å rense forurenset jord organisk.

Renser og vasker

Boden recycling Allgäu (BORAG), et datterselskap av Hubert Schmid GmbH, var det første gjenvinningsanlegget for jord som brukte slike biologiske metoder i Sør-Tyskland. Dens oppgave er enkel, å sikre at alle steiner blir snudd i den store jakten på forurenset jord. BORAG renser forurensede masser ved hjelp av biogjenvinning, mens søsterselskapet, Hubert Schmid Recycling, vasker jord som er forurenset av uorganiske miljøgifter som polyklorerte bifenyler (PCB) fra kjølevæske og pentaklorfenol (PCP) som brukes i plantevernmidler.

Organisk tilnærmelse til rensing

BORAG utfører "ex-situ bioremediation", som betyr at forurenset jord blir gravd frem fra området av gravemaskiner og transportert til renseanlegget. Det er her mikroorganismens metabolisme får jobbe og blande seg med jord for å bryte ned hydrokarboner.

Reinhard Mayer er maskin- og vedlikeholdsleder på gjenvinningsanlegget Umweltschutz GmbH.

- Vi flytter 80.000 tonn av biologisk materiale og 40.000 tonn stein hvert år, forklarer han.

Prosessen

En blå Volvo L180F hjullaster som er i drift i 10 timer per dag, fem dager i uken gjør all jobben på anlegget. Selskapet har montert en Volvo Parts-skuffe på hjullasteren og etter to år og 3440 operative timer, er maskinen still going strong. Hjullasteren losser materialer som kommer fra byggeplasser, nedlagte bensinstasjoner, jernbanespor, fabrikker og oljesøl. Den flytter massen inn i en separator. Avhengig av partikkelstørrelse av det forurensede materialet, er det enten transportert inn i renseanlegget eller så resirkuleres det direkte. Når biogjenvinningsprosessen er fullført, blir materialet lastet på lastebiler for å transporteres dit det hører hjemme. For å unngå at de nedbrutte forurensende stoffene siver tilbake i bakken, har anlegget blitt spesielt utformet med blant annet et ekstra lag av oljebestandig asfalt på toppen.

- Dekontaminering kan ta mellom fire uker og seks måneder, alt avhenger av størrelsen på hydrokarboner og hvor lang tid det tar å bryte dem ned, forklarer Mayer.

En Volvo 180F flytter på masser inne i den store hallen.

En Volvo 180F flytter på masser inne i den store hallen.