Designpris:

Øveraasen nominert til designpris

Familiebedriften Øveraasen har utviklet en maskin som tar snørydding på flyplasser mange tiår inn i fremtiden. Sammen med Eker Design er de nå nominert til Hedersprisen for god design som deles ut på Designdagen 2. april.

Øveraasen er nominert til Hedersprisen for god design 2014.
Øveraasen er nominert til Hedersprisen for god design 2014.
Publisert Oppdatert
Karosseriet er laget av komposittmaterialer istedenfor stål, noe som løser rustproblemer. Alle karosserideler kan åpnes slik at servicepersonalet lettere kan komme til.
Karosseriet er laget av komposittmaterialer istedenfor stål, noe som løser rustproblemer. Alle karosserideler kan åpnes slik at servicepersonalet lettere kan komme til.

Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Hensikten er å inspirere næringslivet til å investere i designmetodikk for å øke konkurranseevne og verdiskaping.

- Årets fire nominerte er modige norske bedrifter som sammen med visjonære designere har gått langt utenfor komfortsonen og fornyet seg, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd, i en pressemelding.

20 år inn i fremtiden

Ikke alle vet at Gjøvik huser en av verdens ledende produsenter av snøryddingsmaskiner til internasjonale flyplasser. Nye og strengere miljøkrav gjorde at Øveraasen måtte gå i tenkeboksen. Nå har den familieeide bedriften lansert en moderne og nyskapende maskin.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra markedet om at vi ikke bare har tatt ett skritt fremover med Øveraasen Performance Line, men 50 skritt! Jeg har snakket med folk som mener snøryddingsmaskinen vår ligger 20 år inn i fremtiden, forteller administrerende direktør Thor Arve Øveraasen.

Det er godt over 100 år siden Øveraasen startet med motorproduksjon, og i allerede i 1923 kom de opp med en snøplog som kunne monteres på bil. Deretter har det gått slag i slag. I dag jobber snøryddingsmaskiner fra Gjøvik på flyplasser i Europa, Nord-Amerika, Grønland, Tibet og til og med på Sydpolen.

- Det er ikke akkurat noen ulempe å komme fra Norge når du skal selge maskiner for snørydding. Kundene stoler på at vi vet hva vi driver med her oppe, smiler Øveraasen.

</p> <h4>Alt er tenkt ut på nytt</h4> <p>Nye utslippsregler som gjelder fra og med i år gjorde at Øveraasen måtte bygge en mer miljøvennlig motor. De kunne nøyd seg med det, men den norske produsenten bestemte seg for å utvikle en maskin som skulle møte fremtidens krav til miljø, vedlikehold og snørydding - en løsning som skulle kombinere form og funksjon til det ytterste. Mens selskapets egne ingeniører bygde innmaten til den nye maskinen, gikk Øveraasen og Eker Design i tospann i gang med å utvikle de ytre delene. Eker Design gjennomførte omfattende intervjuer og brukerundersøkelser både blant Øveraasens ansatte og ute på flyplassene.</p> <p>Resultatet er en snøryddingsmaskin der alt er tenkt ut på nytt. Den nye motoren bruker 10-12 prosent mindre drivstoff og utskiller renere eksos. Karosseriet er laget av komposittmaterialer istedenfor stål, noe som løser rustproblemer. Alle karosserideler kan åpnes slik at servicepersonalet lettere kan komme til. I tillegg kan brukerpanelet i førerhuset styres selv med arbeidshansker på, dette bedrer både komfort og sikkerhet på kalde dager.</p> <h4>Vinneren kåres på Designdagen</h4> <p>Øveraasen er nominert til Hedersprisen for god design 2014 sammen med FLO, Festspillene i Bergen og Scandinavian Business Seating. Norsk Designråd offentliggjør vinneren 2. april. Utdelingen skjer under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen, som går av stabelen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo.</p> </div>