Planlegger ny E6 med dronefly

E6 prosjektet i Gudbrandsdalen er det første vegprosjektet som har tatt i bruk dronefly i arbeidet med å planlegge et nytt vegprosjekt.

Publisert Oppdatert

Militært har ubemanna dronefly blitt brukt siden 1. verdenskrig. Den gang for å trene skyttere på luftvernartilleri. Siden 1980-tallet har Israel og USA utviklet droneteknologi som våpen. Det er blant annet brukt av USA i Afghanistan. Nå brukes det til fredelig vegplanlegging i Gudbrandsdalen

150 meter oppe i lufta surrer det ubemanna droneflyet mens det fyrer av en bildeserie med utsikt over Ringebu.

- Dette gjør arbeidet med å føre fram vegen i landskapet enklere. Vi får et helt annet inntrykk av terrenget når vi får bilder på skrå oppe i lufta, sier prosjektleder Øyvind Moshagen i Statens vegvesen, E6 Biri-Otta på vegvesenets nettsider.

Det lille helikopterlignende fartøyet styres fra bakken. Fire rotorer gjør det utrolig lett å og sikkert å manøvrere. Nede på bakken ser operatøren utsnittet gjennom kameraet oppe i flyet. Med enkle grep velger droneflygeren utsnitt og motiv på bildet.

- Vi kjenner ikke til andre vegprosjekt som har tatt i bruk dronefly i arbeidet med å planlegge nye vegtraseer. Skulle vi fått tilsvarende matriell å jobbe med, måtte vi leid inn helikopter. Da ville prisen gjort det uaktuelt til vårt formål nå, sier Moshagen.