”Politisk bløff om dobbeltspor og lyntog”

Tidligere sjef i NSB, Osmund Ueland(62) mener norske politikere har liten troverdighet i spørsmålet om bygging av nye dobbeltspor og lyntogforbindelser. I 1997 vedtok Stortinget dobbeltspor på jernbanen mellom Oslo og Halden, Skien og Lillehammer. 12 år etter er lite gjort.

Tog jernbane

Tog jernbane

Publisert Oppdatert

Mellom Asker og Sandvika er det bygget, eller i gang med å bygges, dobbeltspor. Det samme gjøres på en kort strekning i Vestfold. Det er foreløpig det eneste konkrete som er kommet ut av jernbaneløftet i 1997.

Osmund Ueland, som måtte trekke seg som konsernsjef i NSB i 2000, skriver i innlegget at politikerne har liten troverdighet når det gjelder å løse samferdselsproblemer, spesielt i pressområder de folk flest bor. I valgår loves det. Av og til fattes det tomme vedtak. Gjennomføringen av dem lar vente på seg, skriver Ueland i innlegget som er trykket i både Dagbladet og Aftenposten.

Ueland mener at Stortingets beslutning fra 1997 om å bygge ut dobbeltspor på Intercity-strekningene var et godt og ansvarlig vedtak. Men arbeidet er ikke kommet skikkelig i gang, det er bare debatten som har økt - nå i det siste også med spørsmålet om hurtigtogforbindelser.

- Regjeringens meningsløse skryt om at den bruker mer penger enn den forrige regjeringen på jernbane, får neppe de reisende til å "ta bølgen", skriver Ueland og knaller til i neste setning:

- Hadde samferdsel vært viktig nok, og hadde vi hatt en statsminister og flere regjeringsmedlemmer som var reelle samfunnsbyggere - da ville de tre dobbeltsporene vært et faktum (om ti år). I stedet får fortvilte reisende nok en avsporing med nye utredninger om lyntog!

For å få anleggsmaskinene i arbeid langs sporene trengs det flere hundre millioner kroner i planleggingsmidler i budsjettet for 2010, mener Ueland.

- På denne måten kan alle parseller gjøres utbyggingsklare i løpet av to-tre år, for senere parallellbygging på kortest mulig tid. Da kommer flere i arbeid, utbyggingen blir billigst mulig og samfunnsnytten størst, skriver Ueland.