Radiostyrte maskiner i Fukushima

Fjernstyrte gravemaskiner er tatt i bruk i Norge, men japanerne bruker også teknologien i forbindelse med oppryddingsarbeidene rundt kjernekraftverket Daiichi i Fukushima.

Vanligvis benyttes disse maskinene til arbeid i andre farlige miljøer, men da er rekkevidden bare 300 meter. Foto: TEPC

Vanligvis benyttes disse maskinene til arbeid i andre farlige miljøer, men da er rekkevidden bare 300 meter. Foto: TEPC

Publisert Oppdatert

Selv om situasjonen for øyeblikket er stabil, er det en kjernekraftulykke som pågår og som det vil ta måneder og år å få kontroll over.

Eksplosjonene som følge av at kjøleaggregatene ble slått ut av tsnunamien 11. mars i år skapte ikke bare bekymring for nedsmelting, den førte også til at mengder med skrap og materialer ble spredt.

De må nå fjernes for å kunne fortsette redningsarbeidet. Men materialet er sterkt radioaktivt og ordinære anleggsmaskiner med fører er det ikke mulig å benytte på grunn av strålefaren. I begynnelsen av april startet de første forsøkene på å rulle inn radiostyrte maskiner med fastmonterte kameraer.

Redingsmannskapene har også rigget området med seks andre kameraer for å kunne se hele arbeidsplassen. Maskinene, gravemaskinene og dumperne styres nå fra et kontrollrom to kilometer fra anlegget.

Løsningen som benyttes i Fukushima er spesiallaget av eksperter fra selskapet Yoshikawa Co, som har benyttet tilgjengelig teknikk fra andre bransjer.