”Reodor Felgen”-løsninger på Norges tak

Maskinentreprenøren Brødrene Gjermundshaug AS fra Alvdal måtte ta i bruk avansert teknologi for å løse arbeidsoppgavene i det gamle skytefeltet på Hjerkinn.

Fjernstyrt dumper Hjerkinn

Fjernstyrt dumper Hjerkinn

Publisert Oppdatert

Resultatet er så spektakulært at entreprenøren onsdag kunne invitere både NRK, lokale medier og fagpresse til en aldri så liten oppvisning i fjernstyring av maskiner på Norges tak.

Fra en container rundt én kilometer unna anleggsmaskinene sitter maskinførerne trygt og varmt bak skuddsikkert glass og styrer arbeidet via kameraoverføring og en høyteknologisk fjernstyringsenhet. Det er som en guttedrøm i full størrelse!

Det er Forsvarsbygg som er oppdragsgiver for alvdølene. Det tidligere Hjerkinn skytefelt skal føres tilbake til naturen. Fjellrype, rein og moskus skal med årene beite der beltegående stridsvogner øvde krig i flere år. Hjerkinn skytefelt har opplevd militær aktivitet i 85 år og tilbake i mose og lyng ligger store mengder med ammunisjonsrester, deler av eksplosiver og blindgjengere.

Det er hensynet til sikkerhet som er årsaken til at en slik unik løsning er blitt valgt. Oppdragsgiver har nulltoleranse på skader og uhell med personell. All graving og utlegging av masse blir derfor gjort med fjernstyrte gravemaskiner, dumpere og andre anleggsmaskiner. Skulle det gå med en maskin eller to i arbeidet er det tross alt bedre enn om folk ble skadet eller drept i et sprengningsuhell.

Da Brødrene Gjermundshaug Anlegg AS fikk oppdraget av Forsvarsbygg i april startet selskapet en jakt verden rundt etter passende utstyr. Men løsningene lå i her i Norge, og delvis også i lokalmiljøet i Fjellregionen. Et elektronikkfirma fra Mjøndalen, med produksjon i Stjørdal, en hydraulikk-ekspert fra Lillehammer, og en fotograf/videokyndig fra Folldal har sammen skapt en høyteknologisk løsning som knapt nok Reodor Felgen kunne ha gjort bedre.

Les mer i neste nummer av AnleggsMagasinet (8-2009), som kommer ut senere i oktober.