23948sdkhjf

Revolusjonerende steinklype

En ny maskinell løsning for legging av støttemurer er funnet opp i Fræna på Nordmøre. Far Egil (65) og sønnen Malvin Aas (40) i Aas Betong AS tror på et stort marked for de nye steinklypene.

I fem år har gründer Egil Aas jobbet med å finne en løsning på det som er blitt en stadig større utfordring for hageentreprenører: Å finne ansatte som orker å stable opp til 45 kilo tunge støttemursteiner åtte timer pr. dag.

Selv om vekten på normalsteinene er gått ned, er det fortsatt tungt arbeid. - For 20 år siden var det ikke noe problem å finne folk som kunne skare (stable/legge red. anm.) betongstein. Det er blitt stadig vanskeligere, forklarer Malvin Aas i Aas Betong AS.

- Støttemurer har vært et godt produkt i alle år, men nå mangler det faktisk folk til å legge disse murene, sier Malvin Aas. - Slik pallene var før, sto steinene på høykant og alt måtte legges for hånd. Vi har konstruert en maskin som kan legge alt maskinelt, tre og tre steiner om gangen i tillegg til hjørner og såleplank i bunn.

Alt tilpasset transport og håndtering på europall. Det er bra for dårlige rygger, ja bra for samfunnet, forklarer Malvin Aas i Aas Betong AS.

Kreativ

Pappa Egil Aas etablerte bedriften tidlig på 70-tallet. Og det er ikke første gangen 65-åringen har vært "Petter Smart" og konstruert matnyttige løsninger. Familieselskapet startet med egenproduserte fasadesteiner til brannmuren i kjellerstua, selvsagt konstruert ved hjelp av en egen maskin. Det ble startskuddet på en betongvirksomhet som i dag teller ni ansatte i produksjonen.

- Maskinen kan mure for 10 mann, sier Egil Aas, som nøye overvåket demonstrasjonen av steinklypa montert på en Kubota KX 057-4.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096